Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto je paradajz posljednjih godina bljutav i bezukusan?

Zašto je paradajz posljednjih godina bljutav i bezukusan?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koliko puta ste kupili naizgled prelijep i crven, a onda došli kući i totalno se razočarali kad napravite salatu od njega?

Paradajz bi trebalo da lijep, čvrst, sočan i mirisan. Ali ma koliko divno izgledao na pijaci ili u marketu, kada kod kuće pripremite bogatu salatu, slijedi razočarenje. Paradajz je bez ukusa. I to je činjenica.

Savremene sorte prilagođene su tako da paradajz bude lijep i otporan na bolesti, ali se ukus izgubio tokom ukrštanja s ciljem isticanja ovih kvaliteta.

“Ukus paradajza zavisi od sadržaju organskih šećera i kiselina, koji se sintetišu u plodovima paradajza tokom njihovog dozrijevanja“, objasnila je Nina Kacjan Maršić sa Katedre za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani za slovenačke medije.

Pročitajte: Ovo svi radimo pogrešno – Gdje ne bismo trebali čuvati paradajz

Dakle, ako se paradajz bere prije nego što je potpuno sazrio, njegov ukus se gubi. Dok se boje sintetišu i nakon berbe – u skladištu. Paradajz zato može biti žarko crvene boje, ali njegov ukus nije tako dobar.

Za razvoj boje važno je samo da je sinteza već počela dok je paradajz još na biljci. Takav plod će u skladištu sazrijeti do crvene boje.

Lošiji ukus paradajza rezultat je ciljeva uzgajivača da poboljšaju njegova ekonomski važna svojstva. Uzgajivači su željeli proizvod koji se može bolje skladištiti, koji duže zadržava svježinu i otporniji je na transport.

Stare sorte nemaju takva svojstva. One su podložnije bolestima i stoga su skuplje za uzgoj. Prinos je takođe znatno manji, dok se u intenzivnom hidroponskom uzgoju, gdje se biljke sade u vodi kojoj se dodaju hranjive materije i biljni hormoni, sa svake biljke ubere i do 10 kilograma, kaže stručnjak, dodajući da (industrijski uzgojen) paradajz raste u vodi, a ne u zemljištu, nije sam po sebi razlog za gubitak ukusa.

Pored sorte, na ukus značajno utiču i ovi faktori životne sredine:

  • temperatura
  • vode
  • hranjive materije
  • posebno sunčeva svjetlost

Paradajz koji se može kupiti u ljetnjem periodu će imati više arome i ukusa, jer svjetlo u plastenicima ne može u potpunosti da zamijeni sunčevu svetlost.

Na ukus paradajza utiču mnogi faktori, ali najvažniji je sorta – i vrijeme kada se paradajz bere. Najbolji je paradajz koji sazri na biljci i koji se ne bere prije vremena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI