Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako sačuvati voćne sadnice prije nego što budu posađene?

Kako sačuvati voćne sadnice prije nego što budu posađene?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi ljubitelji voćarstva znaju koliko je važno sačuvati voćne sadnice prije sadnje kako bi se osiguralo njihovo uspješno ukorenjavanje i rast. Kada je riječ o transportu i pakovanju sadnica, posebna pažnja je neophodna kako bi se spriječila oštećenja od sušenja, mraza i povreda tokom transporta.

Kada se voćne sadnice kupe u rasadniku ili u poljoprivrednoj apoteci, briga o njima tokom perioda između kupovine i sadnje igra ključnu ulogu u njihovom zdravom razvoju. Evo nekoliko važnih savjeta kako očuvati voćne sadnice prije nego što budu posađene:

1. Održavanje vlažnosti korijena:

  • Držite korijenov sistem voćnih sadnica vlažnim, ali ne prenatopljenim. Preporučuje se da se korenje povremeno poprska vodom kako bi se očuvala optimalna vlažnost.

Prčitajte: Jednogodišnje ili dvogodišnje voćne sadnice? ŠTA IZABRATI PRILIKOM SADNJE?

2. Zaštita od sušenja:

  • Ako se sadnice transportuju na otvorenom ili su izložene suncu, pokrijte korijenov sistem vlažnom tkaninom ili slamom kako biste spriječili sušenje tokom transporta.

3. Očuvanje hladnoće:

  • Ako je moguće, čuvajte sadnice u hladnjaku ili na drugom hladnom mjestu tokom perioda između kupovine i sadnje. Ovo će pomoći u usporavanju metaboličkih procesa i očuvanju vitalnosti sadnica.

4. Kontrola temperature:

  • Izbjegavajte ekstremne temperature koje mogu negativno uticati na sadnice. Ako su napolju izuzetno visoke ili niske temperature, razmotrite privremeno skladištenje sadnica u prostoru sa kontrolisanom temperaturom.

5. Pakovanje za dodatnu zaštitu:

  • Ukoliko je predviđeno da će sadnice biti izložene transportu, dodatno ih zaštitite omotavanjem korijena u vlažnu mahovinu, strugotinu ili slamu. Ovo će pružiti dodatnu izolaciju i zaštititi ih od spoljnih uticaja.

6. Pravilno obilježavanje i razvrstavanje:

  • Obeležite svaku sadnicu sa relevantnim informacijama o vrsti, sorti, i drugim bitnim podacima. Razvrstajte ih prema njihovim karakteristikama kako biste olakšali proces sadnje kada dođe vrijeme.

7. Redovna inspekcija:

  • Periodično pregledajte sadnice tokom perioda čuvanja. Ako primijetite bilo kakve promjene u stanju ili znakove bolesti, preduzmite odgovarajuće korake kako biste ih sačuvali od daljih oštećenja.

Sledeći ove savjete, voćne sadnice će zadržati svoju vitalnost i pripremiti se za uspješan prelazak iz rasadnika u novo okruženje tokom sadnje. Važno je obezbijediti da proces transporta i čuvanja bude pažljivo vođen kako bi se obezbijedio optimalan početak za ove mlade biljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI