Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike i cvjetati cijelo...

11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike i cvjetati cijelo ljeto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vaš balkon može biti prekrasan dekorativni kutak stana, mirna oaza za opuštanje i odskočna daska s koje krećemo u svakodnevnu užurbanost, a što je više cvijeća na njemu, biće ljepši, a mi bliže prirodi. No, nemaju svi “zelenu ruku” pa da im svaka grančica koju zataknu u zemlju postane prekrasan cvijet. Zato donosimo 11 biljaka šarenih cvjetova ili lišća, mirisnih, a koje ne zahtjevaju puno brige da bi preživjele.

1. Neven

Lako se održava i otporan je na štetočine i jaku sunčevu svjetlost. Neven je jedna od najboljih biljaka za balkon, osobito u toplim klimama.

2. Begonije

Begonije se lako uzgajaju – drži ih u laganoj sjeni i cvjetaće cijelog ljeta.

3. Hortenzija

Stvara lijepe sferične cvjetove ružičaste ili plavo-ljubičaste boje, zavisno od pH vrijednosti zemlje u koju je posađena. Što je tlo kiselije, cvjetovi će biti intenzivnije plavi. Trik kojim to možete postići: u zemlju umetnite nekoliko čavala ili je prekrijte borovim iglicama. Hortenzija voli hladovinu i vlažno tlo pa je idealna za sjenovite balkone.

4. Fuksija

Ova biljka s višegodišnjim cvijetom voli sjenu i najbolje izgleda u visećim košarama.

5. Lobelija

Ovo je grmolika biljka niskog rasta. Izgleda dobro u visećim košarama, a s njome u istoj tegli možete uzgajati i puno drugog cvijeća kako bi stvorila zanimljivi cvjetni “aranžman”.

6. Gazanija

Sunčano-žute tratinčice, rodom iz Afrike, savršene su za balkone orijentirane na jug i zapad – cvijeće im se otvara sa suncem i zatvara u ranim večernjim satima.

7. Kolej

Ova grmolika biljka ima uspravne stabljike duljine 50-100 cm. Biljka ima prepoznatljive nazubljene listove. Ima mnogo sorti s različitim bojama lišća, tako živopisnim da izgledaju vrlo dekorativno i bez cvijeta.

8. Petunija

Kada je riječ na najboljim biljkama za balkon, pobjednik je petunija. Jedan od najrasprostranjenijih cvjetova dolazi u raznim bojama i lako se uzgaja. Traži čestu i obilnu gnojidbu i puno sunca.

9. Hosta

Hosta je višegodišnja biljka koja ne traži puno održavanja, cvjetovi su joj sitni i bijeli, neupadljivi uz veliko i dekorativno lišće zbog kojeg se prvenstveno i uzgaja. Boje lišća su zelena, plavkasta, bijela, zlatna, a bezbroj jedinstvenih šarolikih kombinacija dolazi i u mnogim oblicima.

10. Prkos

Možete ga uzgajati i u najmanjem prostoru i jedno je od najmanje zahtjevnog cvijeća za balkon.

11. Nemesia

Lako se uzgaja te ima šarene i lijepe cvjetove. Nemesia je pogodna za viseće košare i posude i lako se uzgaja na balkonima.

Izvor: miss7.24sata.hr

PROČITAJTE:

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega

Čudesni rastvori za ljepše cvijeće!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI