Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoAko želite veći prinos jaja hranite živinu KOPRIVOM!

Ako želite veći prinos jaja hranite živinu KOPRIVOM!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pokazalo se da korišćenje koprive kao dodatak ishrani utiče na težinu kod živine, utiče i na bolji prinos jaja, ali je sa druge strane ovo teško primjenljivo na velikim farmama.

Pozitivni efekti koprive na ljudsko tijelo poznati su već duže vrijeme, ali se ona praktično slabo koristi u ishrani. Kopriva je bogata vitaminima (A,B,C,D i vitamin K) i miniralima (hrom, fosfor, kalijum, magnezijum, cink…), proteinima, često se preporučuje i kao dodatak ishrane kod živine.

Bilo da se bavite živinarstvom ili planirate da krenete, važno je da znate da konstantna upotreba raznih koncentrata u ishrani neće donijeti velike koristi ovim životinjama.

Kao i čovjeku, i živini je neophodna izbalansirana ishrana, pa se pored koncentrata valja dodati i brojne hranljive materije, tačnije biljke, među kojima je i kopriva.

Kopriva sadrži u sebi proteine i polu-nezasićene masne kiseline omega 6 koji utiču na jačanje imuniteta kod živine, piše Agroinform.

Kako spremiti koprivu za ishranu živine

Kako navode ruski stručnjaci, za upotrebu koprive u ishrani, potrebno je nabrati lišće i vrhove biljke jer otvrdnula stabljika nije potrebna, te ih pravilno termički obraditi (nakon što je naberete, stavite u posudu i prelijte kipućom vodom kuvajte 15 minuta), a potom dodajte koncentrat ili zrna, jer kokoške ne vole da jedu svježe biljke.

Pokazalo se da korišćenje koprive kao dodatak ishrani utiče na težinu kod živine, utiče i na bolji prinos jaja, ali je sa druge strane ovo teško primenljivo na velikim farmama.

U ishrani živine mogu da se koriste pored koprive i bijeli luk, kamilica, brokoli.

Povećajte nosivost jaja kod vaših koka – Hranite ih bijelim lukom!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI