Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBesplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kopenhagen je poznat kao jedan od najzelenijih i najinovativnijih gradova na svijetu, a njegovi stanovnici, ali i svi ostali koji se nađu u gradu, uskoro će moći u svako doba dana imati na raspolaganju besplatno voće koje će ubirati sami s drveta.

Naime, kako piše Intelligent living, gradsko vijeće nedavno je odlučilo po cijelom gradu posaditi voćke. Sadit će ga u parkovima, igralištima, oko crkvi, škola, fakulteta i na ostalim javnim površinama, a glavni cilj sadnje je da stanovnicima i turistima zdravlje bude na dohvat ruke.

“O gradu razmišljamo kao o zajedničkom vlasništvu svih građana. Želimo da prostor koji dijelimo bude koristan i da ljudi mogu biti u kontaktu s njim”, rekla je gradska zastupnica Astrid Aller, koja je pokrenula inicijativu.

Grmlje kupine i stabla jabuka samo su neke od  biljaka koje će se uskoro zasaditi, jer glavni grad Danske pokušava stvoriti interaktivni urbani voćnjak. S obzirom na to da većina Danaca u glavnom gradu nema svoje vrtove i dvorišta, odrasli, a posebno djeca nisu imali mogućnost vidjeti proces rasta neke voćke, ovi bi im zajednički prostori pomogli u učenju o prirodi, ali i izgradnji dubljih veza među stanovnicama svakog područja.

“Trebamo zdravije shvaćanje prehrambenog sustava i naučiti odakle hrana dolazi. Da bismo promovirali tu vezu, ubuduće ćemo se baviti uvođenjem većeg broja seoskih životinja u zoološki vrt, kako bi ih djeca izbliza upoznala”, najavili su iz gradskog vijeća.

Uz to djeca uvijek traže grickalice dok se šetaju gradom, a ovako će si sami moći uzeti zdraviju varijantu.

Pojedini stanovnici grada se boje da će voće padati i trunuti na biciklističkim stazama, što je opasno za bicikliste. Drugi brinu zbog troškova održavanja, treći zbog osa i drugih kukaca koji idu na voće. Gradsko vijeće tvrdi da se planskim sađenjem troškovi mogu značajno smanjiti i stvoriti biološka raznolikost bez ikakvih ekstrema.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI