Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštitite jagode od golomrazice malčiranjem

Zaštitite jagode od golomrazice malčiranjem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U kontinentalnim dijelovima našeg regiona, jagoda najčešće strada od niskih temperatura tokom zime. A isto tako za nju mogu da budu opasni i proljetni mrazevi, ako nije pokrivena snijegom.

Sa pojavom golomrazice, zemljište promrzava, pa je zato najbolje uraditi malčiranje neposredno prije toga kako bi se postigao najbolji efekat zaštite.

Zemljište može da se zamrzne čak i na većim dubinama nego što je sloj u kome se nalazi korijen jagode. Tada dolazi do manjeg ili većeg izmrzavanja korijena, što može da uslovi i oštećenja čitavog bokora.

U takvim područjima treba zaštiti jagode, a naročito bi trebalo voditi računa o mladim zasadima, gdje je sadnja obavljena kasnije u ljeto ili jesen. Ovo je ujedno jedan od razloga zašto bi trebalo izbjegavati jesenju sadnju.

Pročitajte: Optimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku

Da bi se bokornice zaštitile od ekstremno niskih temperatura i pomjeranja zemljišta, a zatim i od isušivanja, koristi se malč kojim se prekrivaju sadnice.

Kao malč se obično može koristiti slama od pšenice, mada se u ove svrhe uspješno može upotrebiti i slama od raži i sudanske trave. Slama od ječma ili ovsa ne pruža adekvatnu zaštitu.

Obično se preko sadnica nanosi sloj od četiri do devet centimetara slame koja bi trebalo da je očišćena od sjemena korova. Za nanošenje malča na velikim površinama obično se koristi mašina koja seče i raspršuje slamu preko leja.

Na manjim parcelama malčiranje se može obaviti i ručno. Trebalo bi voditi računa i o tome da debljina nanesene slame bude ravnomjerna.

Slamu ne bi trebalo koristiti sve dok jagode ne uđu u period mirovanja. Najbolje bi bilo sačekati da prođe nekoliko jakih mrazeva i da lišće postane potpuno dehidrirano.

Pročitajte: Izbor živića za podizanje zasada jagode

Malč se mora primijeniti prije nego što nastupe temperature dovoljno niske da izazovu oštećenja i prije snježnog pokrivača poslije koga malčiranje ne bi imalo nikakvog efekta.

Malčiranje primijenjeno neposredno prije smrzavanja zemljišta daje najbolji efekat. Ista procedura ponavlja se iz godine u godinu, dokle god se obnavlja zasad.

Rano u proljeće, kad prođe opasnost od zimskih mrazeva, ovu zaštitu treba ukloniti s bokora jagoda da se ne bi odložilo cvjetanje i time umanjio prinos.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI