Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSobne biljke koje čuvaju zdravlje jer efikasno čiste vazduh

Sobne biljke koje čuvaju zdravlje jer efikasno čiste vazduh

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U užurbanom, urbanom svijetu, koncept biofilije – ideja da ljudi treba da ostanu povezani sa prirodom kako bi održali zdravlje – postaje sve relevantniji. A ne postoji bolji način da to primenimo u praksi od držanja kućnih biljaka. Mnoge vrste imaju moć da čiste vazduh, što je od velikog značaja u gradovima.

Nekoliko istraživanje je ukazalo na važnost unošenja nekih prirodnih elemenata u vaš prostor.

Zelenilo utiče na smanjenje stresa i bolesti, uz povećanje produktivnosti i pozitivnosti.

Studija dr Krega Najta sa Univerziteta Ekseter pokazala je kako biljke utiču na psihu zaposlenih.

Osoblje u tri kompanije je prvo natjerano da radi u sumornim, ogoljenim kancelarijama, a mjerili su im obavljanje različitih izazovnih zadataka.

Polovina ispitanika je zatim premještena u slično okruženje, uz važan dodatak sobnih biljaka. Produktivnost je porasla za 20 odsto.

Pročitajte: Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter

Pored psiholoških prednosti, važno je zapamititi da mnoge kućne biljke čiste vazduh.

Vazduh u zatvorenom prostoru može biti i do deset puta zagađeniji od spoljašnjeg vazduha, tako da, dok sedimo u našim kancelarijama ili stanovima, takođe smo izloženi mnogim toksičnim hemikalijama.

Pokazalo se da su biljke najpraktičniji način za smanjenje ovih hemikalija u kućnim ili kancelarijskim uslovima. Ovih pet vrsta imaju tu moć.

Sanseverija

Biljka poznata i kao “indijansko pero” je odličan izbor jer podnosi nizak nivo osvjetljenja i rijetko zalivanje, dok ročišćava vazduh od gadnih hemikalija koje često ima u izobilju u zatvorenim prostorima.

Ženski zmaj

Ova biljka čisti vazduh i uljepšava enterijer. Njen visok, upečatljiv stas ostavlja utisak, a ne zahtijeva ogromnu pažnju oko njege.

Pročitajte: Čistac – Kako se gaji ova biljka predivnog lišća?

Rajska palma

Biljka koja je veliki favorit zbog svoje sposobnosti da transformiše prostor svojim velikim, zakrivljenim listovima. Često je odličan izbor i za kancelarije jer joj treba samo filtrirano svjetlo.

Fikus gumijevac

Ima prelijepe sjajne listove, ali nudi mnogo više. NASA smatra da je ova biljka jedan od najboljih prečišćivača vazduha – jako je efikasna u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Aspidistra

Poznata je i kao ukrasni kukuruz. Može da izdrži sjenovito mjesto, rijetka zalivanja i niže temperature od većine biljaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI