Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSobne biljke koje čuvaju zdravlje jer efikasno čiste vazduh

Sobne biljke koje čuvaju zdravlje jer efikasno čiste vazduh

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U užurbanom, urbanom svijetu, koncept biofilije – ideja da ljudi treba da ostanu povezani sa prirodom kako bi održali zdravlje – postaje sve relevantniji. A ne postoji bolji način da to primenimo u praksi od držanja kućnih biljaka. Mnoge vrste imaju moć da čiste vazduh, što je od velikog značaja u gradovima.

Nekoliko istraživanje je ukazalo na važnost unošenja nekih prirodnih elemenata u vaš prostor.

Zelenilo utiče na smanjenje stresa i bolesti, uz povećanje produktivnosti i pozitivnosti.

Studija dr Krega Najta sa Univerziteta Ekseter pokazala je kako biljke utiču na psihu zaposlenih.

Osoblje u tri kompanije je prvo natjerano da radi u sumornim, ogoljenim kancelarijama, a mjerili su im obavljanje različitih izazovnih zadataka.

Polovina ispitanika je zatim premještena u slično okruženje, uz važan dodatak sobnih biljaka. Produktivnost je porasla za 20 odsto.

Pročitajte: Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter

Pored psiholoških prednosti, važno je zapamititi da mnoge kućne biljke čiste vazduh.

Vazduh u zatvorenom prostoru može biti i do deset puta zagađeniji od spoljašnjeg vazduha, tako da, dok sedimo u našim kancelarijama ili stanovima, takođe smo izloženi mnogim toksičnim hemikalijama.

Pokazalo se da su biljke najpraktičniji način za smanjenje ovih hemikalija u kućnim ili kancelarijskim uslovima. Ovih pet vrsta imaju tu moć.

Sanseverija

Biljka poznata i kao “indijansko pero” je odličan izbor jer podnosi nizak nivo osvjetljenja i rijetko zalivanje, dok ročišćava vazduh od gadnih hemikalija koje često ima u izobilju u zatvorenim prostorima.

Ženski zmaj

Ova biljka čisti vazduh i uljepšava enterijer. Njen visok, upečatljiv stas ostavlja utisak, a ne zahtijeva ogromnu pažnju oko njege.

Pročitajte: Čistac – Kako se gaji ova biljka predivnog lišća?

Rajska palma

Biljka koja je veliki favorit zbog svoje sposobnosti da transformiše prostor svojim velikim, zakrivljenim listovima. Često je odličan izbor i za kancelarije jer joj treba samo filtrirano svjetlo.

Fikus gumijevac

Ima prelijepe sjajne listove, ali nudi mnogo više. NASA smatra da je ova biljka jedan od najboljih prečišćivača vazduha – jako je efikasna u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Aspidistra

Poznata je i kao ukrasni kukuruz. Može da izdrži sjenovito mjesto, rijetka zalivanja i niže temperature od većine biljaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...