Subota, 21 Maja, 2022
spot_img

Zaštita voćaka prije zimskog sna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina bolesti voćaka suzbija se od ranog proljeća i tokom vegetacije, ali je za neke neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća.

Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrdžavost lišća breskve, a kod jabučastog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska plamenjača jabučastog voća i bakterijski rak kruške.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka. Uzročnik je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog tkiva uz obilno lučenje smole.

Do zaraze dolazi u jesen, u vrijeme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proljeće u vrijeme cvjetanja. Najvažnije je da se tretman fungicidima na bazi bakra sprovede čim lišće počne da opada. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća, jer nema djelotvornih mjera zaštite kad bolest zahvati zasad, a ponekad može dovesti i do potpunog sušenja voćnjaka.

Šupljikavost lista koštičavog voća bolest je lako prepoznati po sitnim okruglastim pjegama na lišću koje nekrotiziraju i potom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla. Hemijsko suzbijanje se provodi u jesen, u periodu opadanja lišća bakarnim fungicidima, a zatim slijedi primjena bakarnih fungicida pred kraj zime u fenofazi bubrenja pupoljaka te nakon toga, zavisno od vremenskih uslova, dodatna tretiranja prije cvjetanja i nakon cvjetanja fungicidima na bazi kaptana, dodina i ditianona.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesenje bolesti i zaštita voćaka – Korisni savjeti!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...