Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZbog smanjenog prinosa, cijena meda u Srbiji skočila više od 100 odsto

Zbog smanjenog prinosa, cijena meda u Srbiji skočila više od 100 odsto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Srbiji će ove godine prinos bagremovog, lipovog i livadskog meda biti za 70 do 75 odsto manji od prosječnog. Neki pčelari ga uopšte neće imati zbog klimatskih promjena, čestih kiša i hladnih noći u vrijeme cvjetanja biljki jer tada pčele ne mogu da skupljaju nektar. Zbog toga je med poskupio više od 100 odsto, sa šest-sedam evra na više od 15 evra za kilogram.

Prinos neće biti smanjen jedino kod suncokretovog meda koji je podjednako kvalitetan kao i bagremov, ali ga potrošači nerado kupuju. Pčelari su rekli da je prinos mogao da bude bolji da su selili košnice na teritoriju gdje je bilo boljih uslova za prikupljanje nektara, ali su troškovi veliki i malo njih je to praktikovalo.

Pročitajte: MED OD PAULOVNIJE – Kod nas gotovo nepoznat, u Kini se proizvodi više od 2000. godina

Srbija će ove godine ipak manju količinu meda, pretežno bagremovog, prodati na inostranom tržištu, uglavnom u EU koja je najveći potrošač, ali bilo je interesovanja i kineskih trgovaca da ga uvezu u Kinu.

– Imali smo interesovanje i iz Kine. Kinezi su u velikom razvoju, imaju veliki broj milijardera koji žele da se kvalitetno hrane i traže kvalitetnu hranu na svim meridijanima. Dolazile su dvije firme, ali se nismo dogovorili što ne znači da nećemo u budućnosti jer Srbija realno može da izvozi med u Kinu iako je Kina veliki izvoznik – kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Ove godine u Srbiji je uhapšen prvi falsifikator meda, a prijavljeno je više desetina sumnjivih proizvođača koji su brojni naročito u vrijeme nestašice tog proizvoda. Procjenjuje se da je, osim što su potrošačima ponudili nekvalitetan proizvod utajili i porez od oko 500.000 evra.

Pročitajte: Dika iz Goražda i Dragica iz Rudog među rijetkim ženama na ovom području koje se bave pčelarstvom

– Potrebna je još jača akcija i stalni nadzor tržišta i primjena kaznenih mjera. Najveći problem Srbije je što nema dobre kaznene mjere kao EU pa falsifikatori plate kaznu i idu dalje zbog čega smo tražili da se donese zakon kao u EU – napominje Živadinović.

Srbija je 2020. godine ostvarila do sada najveći devizni priliv od izvoza meda, 15,1 milion dolara, prodajom 2.701 tonu meda, a najveća količina meda izvezena je 2013. godine, oko 3.300 tona.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI