Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKovrdžavost lista breskve - Kako sprovesti zaštitu?

Kovrdžavost lista breskve – Kako sprovesti zaštitu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kovrdžavost lista breskve je najčešća bolest breskve i nektarine. Kad u vrijeme pupanja breskve potraje toplo i kišovito vrijeme, znakovi bolesti mogu se pojaviti na gotovo svim listovima. Regeneracija izgubljenih nakovrdžanih listova iscrpljuje biljku, negativno utiče na formiranje cvjetnih pupova i slabije je odrvenjavanje mladica pa su takva stabla podložnija zimskom smrzavanju.

Bolest se po nakovrdžanom lišću lako prepoznaje. Po završetku listanja pojedini listovi postaju nakovrdžani, mjehuravi i zadebljali, često veći od normalnih listova i lako se lome. Zavisno od sorte, nakovrdžani dijelovi lista mogu biti zelenobijele ili crvene boje. Ubrzo se nakovrdžani listovi osuše i otpadnu pa je u maju i junu moguć potpuni gubitak lišća.

Osim na lišću, moguća je, ali nešto rjeđe, pojava simptoma bolesti na mladicama i plodovima. Zaražene mladice su zadebljale i deformirane, a na plodovima se javljaju mjehurasta ispupčenja.

Uzročnik kovrdćavosti lista breskve

Uzročnik kovrdžavosti lista breskve je gljiva Taphrina deformans koja prezimljuje na kori, grančicama ili ljuskicama pupova. Zaraza breskve i nektarine uzročnikom kovrčavosti lista moguća je samo na mladom, nediferenciranom tkivu uz dovoljno kiše. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5–21°C, a za razvoj kovrdžavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, a za ostvarivanje infekcije je (uz prisustvo uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Takođe je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku.

Obzirom da do infekcije breskve može doći samo za kišnih dana u fazi prolistavanja potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije nego se ostvare povoljni uslovi za infekciju – prije najavljene kiše.

Kako sprovesti zaštitu

Do faze bubrenja pupova za zaštitu od kovrdžavosti lista breskve koristimo fungicide na osnovi bakra (Modra galica, Plavi kamen, Nordox super 75, Nordox 75 WG, Neoram WG, Bakreno vapno WP 50, Kupropin WP, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Champion, Champion Flow SC, Cuproline, Gypso, Kocide DF, Blauvit, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoška juha, Bordoška suspenzija, Bordoška juha Caffaro 20 WP).
Bakarni fungicidi su tokom vegetacije fitotoksični na breskvama i nektarinama pa se nakon faze bubrenja pupova pa do cvatnje preventivna zaštita obavlja pripravcima na osnovi klortalonila (Daconil 720 SC) ditianona (Delan 700 WDG, Delan 500 SC, Delan SC 750), dodina (Dodine S-65, Chromodin S-65), difenkonazola (Difcor), cirama (Ziram 76 WG) te gotove kombinacije trifloksistrobina i tebukonazola (Nativo 75 WG). Prskanje je potrebno sprovesti dok je mirno vrijeme bez vjetra uz povećan utrošak preparata za prskanje.
VAŽNO!
Ostvarena infekcija uzročnikom kovrdžavosti breskve se ne može naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno sprovoditi isključivo preventivno – prije kiše.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI