Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPepelnica jabuke - Kako zaštiti jabuku od ove bolesti

Pepelnica jabuke – Kako zaštiti jabuku od ove bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prouzrokovač pepelnice jabuke je parazit (Podosphaera leucotricha). Napada sve zeljaste delove jabuke (lišće, letoraste, cjvetove i plodove) stvarajući karakterističnu brašnastu sivobijelu navlaku na njima. U slučaju osjetljivog sortimenta pepelnica može biti štetnija od čađave pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke.

Klimatski uslovi našeg podneblja odgovaraju parazitu, pa ukoliko se ne sprovedu adekvatne mjere zaštite pričinjava značajne štete i gubitke. Pored gubitka u kondiciji voćaka, čini i direktne štete prouzrokujući simptome na plodovima. Simptomi oboljenja vidljivi su na izdancima, listovima, cvetovima u vidu bele, a vremenom sive brašnaste navlake. Iz zaraženih pupoljaka razvijaju se kratki deformisani izdanci. Zaraženi cvjetovi su sitniji, deformisani, vremenom izumiru i opadaju. Na plodovima se simptomi ispoljavaju u vidu mrežavosti. Kod kasnijih zaraza simptomi ostaju lokalizovani u okviru pega. Tokom ljeta zaražavaju se pupoljci koji postaju zagasite boje. Jako zaražena stabla su zakržljala, imaju kratke izdanke, sitne listove i plodove.

Parazit se razvija na površini biljnih organa, prezimljava u vidu micelije, a konidije patogena prouzrokuju sekundarne infekcije. Sa stanovišta uslova spoljne sredine, pepelnica nije zahtevna: micelija se razvija već na 5°C, konidije mogu da izvrše sekundarne infekcije na temperaturama između 10-32°C (optimalno 22-24°S), za šta je još potrebna minimalna vlažnost vazduha od 40%.

Za brzo širenje patogena potrebno je toplo i sparno vrijeme. Intenzitet oboljenja zavisi od brojnih agrotehničkih činilaca, a agrotehničke i nepesticidne mjere su od velikog značaja, posebno izbor sorata manje osetljivih na navedenog parazita, tip zasada, formiranje redova u pravcu duvanja dominantnih vetrova, a jedna od najbitnijih nepesticidnih mjera je mehaničko uklanjanje bijelih mladara pri rezidbi.

Osnovna mjera zaštite jabuke od pepelnice se ostvaruje primjenom fungicida, a hemijske mjere zaštite treba uskladiti sa borbom protiv čađave pjegavosti listova i krastavosti plodova jabuke. Suzbijanje pepelnice jabuke počinje još od faze zeleni listići 10 cm iznad ljušture pupoljka ukoliko se vizuelnim pregledom primijete simptomi.

Savetodavac zaštite bilja Aleksandar Zdravković

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI