Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrirodni i hemijski načini borbe protiv smrdibuba: Savjeti za vrtlare

Prirodni i hemijski načini borbe protiv smrdibuba: Savjeti za vrtlare

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stjenice (narodni nazivi: smrdibube, smrdljivi martini) mogu nanijeti značajnu štetu vrtu i povrtnjaku, jer se hrane sokovima biljaka i mogu dovesti do njihovog uginuća, a one takođe ispuštaju tečnost koja ima prilično neprijatan miris pa zato ih i nazivamo smrdibube.

Nakon što se smrdibube pojave na vašem voću ili povrću, njihovi plodovi postaju neupotrebljivi za jelo, jer imaju sladak ukus i jak miris čak i nakon temeljitog pranja. Pored toga, stjenice mogu prenositi bolesti i infekcije koje mogu izazvati oboljenja biljaka i smanjiti njihov prinos.

Postoji nekoliko metoda za borbu protiv vrtnih stjenica u povrtnjaku i vrtu:

Ručna berba: Skupljajte stjenice ujutro ili uveče, kada su manje aktivne, i bacajte ih u sapunicu. Takođe treba sakupljati i jaja koja polažu ti insekti.

Upotreba hemijskih preparata: Hemijski preparati (insekticidi) mogu pomoći u borbi protiv stjenica, ali prije upotrebe potrebno je detaljno proučiti uputstva i pridržavati se svih mjera bezbijednosti. Neki hemijski preparati mogu biti štetni za korisne insekte, pa treba razmotriti alternativne metode borbe.

Upotreba biološke kontrole: To podrazumeva korišćenje drugih insekata ili parazita koji se hrane stjenicama. Na primer, privucite u povrtnjak mrave koji ih uništavaju ili parazitoide i predatorskie vrste insekata, koje mogu ograničiti njihov broj. Parazitoidi jaja iz reda opnokrilaca te predatorske vrste stjenica, grabljivih muva i grinja, mogu biti efikasni u suzbijanju stjenica na prirodan način.

Upotreba zamki: Postavljajte ljepljive trake i zamke za stjenice kako biste ih uhvatili. One mogu biti posebno efikasne za utvrđivanje prisustva stjenica i kontrolu populacije.

Postoji nekoliko narodnih sredstava koja se mogu koristiti za uništavanje vrtnih stjenica i njihovih larvi:

Rastvor sapuna: Priprema se tako što 300g sapuna usitnimo i otopimo u 10 l vrele vode uz miješanje. Dobijena otopina se procijedi kroz gazu ili krpu. Ako se koristi tečni eko sapun potrebno je 50 ml otopiti u 4 l vode. Sapun ubija stjenice i pomaže u smanjenju broja njihovih larvi. Ponavljajte ovaj postupak svake nedelje.

Bijeli luk: Potopite nekoliko glavica bijelog luka u vodi i ostavite da odstoji nekoliko sati. Prskajte po biljkama da biste otjerali stjenice i njihove larve.

Biber: Potopite nekoliko kašika sušenog crvenog bibera u litru vode, ostavite da odstoji i prskajte po biljkama. Ovo sredstvo pomaže u uništavanju stjenica i njihovih larvi.

Natrijum bikarbonat odnosno soda bikarbona: Pomešajte kašiku sode bikarbone sa litrom vode i prskajte po biljkama. Ovo sredstvo pomaže u smanjenju broja larvi i štiti biljke od stjenica.

Važno je zapamtiti da narodna sredstva mogu biti manje efikasna od hemijskih preparata, zato je važno redovno pregledati biljke i boriti se protiv stjenica u ranim fazama njihovog pojavljivanja, navodi portal agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI