Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZaštita ruža od zime u zavisnosti od vrste ruža

Zaštita ruža od zime u zavisnosti od vrste ruža

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sa porastom hladnoće, dolazi vrijeme mirovanja sadnica ruža i posljednja briga na kraju sezone je kako ih pripremiti za zimu. Od svih vrsta ruža, hibridne čajevke su najosjetljivije na zismku hladnoću i trebaju najviše priprema. Kompleksnost zaštite ruža ovisi o jačini zime u vašem podneblju.

Zaštita ruža od zime, zavisno od vrste ruža

Dok divlje ruže i druge autohtone vrste lako izdrže niske temerature zimi hibridne ruže kao čajevka , ruže penjačice i ruže stablašice ne mogu podnijeti mraz, hladnoću i smrzavanje.

Duboko zamrzavanje razbija stanične stijenke i isušuje njihove  grane te u kratkom roku mogu pocrniti i presahnuti. Ako želite da vaše ruže prezime potrebno ih je pravilno i na vrijeme zaštiti.

Kao i kod većine biljaka, najbolje je jamstvo za opstanak sadnice preko zime je dobra njega u ljetnim mjesecima, osobito borba protiv štetočina. Snažan grm će izdržati hladnoću tokom zime daleko lakše nego oslabljen.

Važno je da prestanete sa gnojidbom već u kasno ljeto. Odnosno prihranite ruže zadnji puta u sezoni dva mjeseca prije očekivanog prvog maraza. Takođe se suzdržite od većih obrezivanja krajem ljeta. Time se izbjegava poticanje novih izrsata ruža koji će stradati kod pojave prvog mraza. Kako ćete zaštiti ružu ovisi o jačini zime u vašem podneblju. Maknite sav stari malč ( trulo lišće i granje ) ispod i okolo ruža. U otpalom trulom lišću mogu insekti nametnici odložiti jajašca. Ružu možete zaliti vodom, naročito ako je ljeto bilo bez padalina.

Ruže čajevke i floribunde – zaštita od zime

1. Nakon pojave prvog mraza, svakako prije zamrzavanja, prikratite grane na 1/2 dužine. Kraće grane prikratite za 1/3 dužine. Otklonite trule, ispucale i bolesne grane. Svrha ovog podrezivanja je da najefikasnije zaštitite biljku.

2. Osim okopavanja možete donijeti zemlje iz ostalog dijela vrta i zagrnite bazu ružinog grma. Pješćano tlo je bolje nego humusno.

3. Dodajte novi malč. Nakon što se tlo zaledi, vrijeme je da dodate više malča. Ako živite u području s relativno blagim zimama, jednostavno nasipite malč preko biljke 6 do 12 centimetara. Ovaj debeli malč je posebno važan kada je zma bez snijega. Visinu nasutog malča popećavajte pogotovo ako se u jednom od hladnijih predjela. Možete dodati sjeno,koru, borove iglice, lišće te kao dodatnu zaštitu, zimzelene grane. Malč dodatno smanjuje moguću štetu koja može doći prilikom  naglih promjenama temperature  usred zime.

4. Budite oprezni o uklanjanju. U proljeće, je potrebno pričekati dok se tlo u potpunosti ne odmrzne. Sve naslage malča i zaštite pažljivo uklonite, tako da novi rast nije oštećen. U pripremi imajte dodatni malč za slučaj iznenadnog kasnog mraza.

Ruže čajavke su naročito osjetljive na hladnoću. Tlo oko osnove grma očistite od trulog lišća i nečistoća. Okopajte tlo oko korijena ruže prije nego je počelo zamrzavanje. Zagrnite humku visine 15-20cm ako ste u području umjerene zime do 30 cm u području hladne kontinentalne zime. Na koji način ćete zaštititi ružu čajanku ovosi o jačini zime u vašem klimatskom podneblju.  Ako je temperatura tokom zime ispod  7 ° C duže vrijeme, bez snijega obavezno zaštitite svoje ruže.

Ako tlo smrzava i smrznto je većinu zime a vjerojatnost da će temperature pasti ispod -12 ° C, snježnog pokrivača, vaše hibridne čajevke je potrebno prekriti. U podneblju gdje su niske teperature vrlo rijetke ali zimi ima mnogo učestalih kiša, tlo će biti većinom natopljeno tokom zime. U tom slučaju je bolje da ne prekrivate  ruže,  jer vlažnost potiče razvoj gljivičnih i drugih bolesti.

Ruže stablašice – zaštita od zime

Ruže stablašice u područjima sa čak i srednje hladnom zimom, potrebno je zaštiti kako bi mogle prezimiti. Potrebno je zaštiti krošnju i dio gdje je ruža cijepljena na stablo ili zaštiti cijelo drvce, umatanje jutom, slamom ili borovim grančicama. Pri tome je potrebno pripaziti da snijeg ne polomi grane. Mlade ruže stablašice u hladnim predjelima, možete zaštiti po cijeloj visini.

1. Oko sadnice možete zabosti 4 čvrsta kolca. Posložite malč u predjelu oko korijena.

2. Zaštitnu ogradu možete obaviti jutom ili navucite vreću. Užetom povežite jutenu vreću i štapove da ostane sigurno na vjetar. Zatim ispunite u sredini sa izolacijskim slojem od isjeckanog suhog lišća. Ruža je sada zaštićena od loših vjetrova i snijega.

Ruže stablašice posađene u tegle koj ostaju naterasi ili balkonu, potrebno je zaštiti teglu i krošnju. Idealno je ako imamte mogućnost smjestite tegle u zaštićeni prostor uz južni zid zgrade ili bolje u negrijanu garažu. Ruže u zatvorenom  prostoru se isušuju i potrebno ih je povremeno zaliti po ptrebi ( jednom mjesečno)

Ruže penjačice su osjetljive na zimu i vjetar

One trebaju posebnu zaštitu  predjelima gdje temperature zimi obično pada ispod nule. Možete ih prekriti folijom ili jutom ili ih odvojiti od njihove potpore ( rešetke) i položiti ih vodoravno na tlo. Pokrijte ih sa malčom od lišća, iverja, ili zemljom.

Izvor: mojanekretnina.eu

PROČITAJTE:

Kako zaštititi ruže preko zime

Sadite ruže u jesen: Jednostavni koraci do savršenog ružičnjaka!

Ovako ćete pravilno posaditi ruže

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI