Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img

Zaštita praziluka u jesen

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako zaštititi praziluk od uzročnika crvljivosti (lukova muva)?

Više je vrsta uzročnika „crvljivosti“ lukovičastog povrća, a osim lukove muve (Hylemya antiqua) u jesen je česta pojava minera praziluka (Napomyza gymnostoma).

Neke osobine različitih uzročnika „crvljivosti“ lukovičastog povrća:

Lukova muva (Hylemya antiqua): štetnost je vrlo velika, broj generacija 2-3, biljka domaćin je luk, kritično razdoblje je april, veličina muve 6-7 mm, boja odrasle muve je sivkasta, a veličina ličinke 8-10 mm.

Muva bijelog luka (Helomyza lurida): štetnost je vrlo velika, broj generacija 1-2, biljke domaćini su luk i bijeli luk, kritična razdoblja su februar-mart, veličina muve 8-10 mm, boja odrasle muve je smeđa, a veličina ličinke 11 mm.

Miner praziluka (Napomyza gymnostoma): štetnost je nedovoljno istražena, broj generacija 2, biljke domaćini su luk i praziluk, kritična razdoblja su april i oktobar, veličina muve 3,5-4 mm, boja odrasle muve je tamna, a veličina ličinke 5-5,5 mm. Njihova populacija se prati postavljanjem žutih ljepljivih ploča.

Pročitajte: Kakve uslove treba obezbjediti praziluku da bi dobro uspijevao

Kako sačuvati biljke?

Pridržavanjem plodoreda i pravovremenim pokrivanjem paučinastom mrežom moguće je fizički spriječiti dolet uzročnika crvljivosti na gredice lukovičastog povrća. Mogu se koristiti pripravci regiatrovani za suzbijanje tripsa (Thrips), a koji istovremeno umanjuju napad povrtnih muva. Moguće je primjena botaničkog ili biljnog insekticida na osnovi azadiraktina (NeemAzal-T/S EC u količini 2-3 lit./ha), prikladnog za ekološku proizvodnju, a prema podatcima zastupnika u povrću djelotvornog pri suzbijanju tripsa, povrtnih muha, lisnih sovica i drugih štetnika.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI