Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoŠta je sve neophodno da bi kokoške nosile više jaja

Šta je sve neophodno da bi kokoške nosile više jaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta je sve neophodno da bi kokoške nosile više jaja – Postoji mnogo razloga za smanjenje proizvodnje jaja u jednom domaćinstvu koje gaji kokoške za svoje potrebe ili za prodaju.

Genetika, starost, stres i ishrana mogu da doprinesu ukupnoj proizvodnji kokošijih jaja. Kada proizvodnja opadne, vrijeme je da kao proizvođač jaja procijenite sve ove faktore kako biste pomogli svojim kokama da se vrate u prvobitno stanje.

Genetika

Genetika igra veliku ulogu kada je riječ o kokoškama koje nose jaja. Postoji, dakle, ogromna razlika u polaganju jaja od rase do rase. Jednostavno rečeno, ako pasmina vaših kokošaka nije dovoljno plodna, onda ne možete ni očekivati da ćete stalno sakupljati istu količinu jaja od njih. Vjerovatno nećete, ali koke nisu zbog toga krive.

Postoje stare, nasljedne rase kokošaka, kao što ima i hibridizovanih koje su nastale zarad masovne proizvodnje jaja.

Neke se pasmine koka uzgajaju upravo za namjenu produkcije jaja. Isto tako, neke rase su genetski predisponirane za masovnu produkciju jaja, dok druge nisu. Znači, najprije treba biti oprezan prilikom kupovine koka ako već želite da se bavite proizvodnjom i prodajom jaja. Ako ih želite da samo trčkaraju po dvorištu i dnevno snesu najviše jedno jaje, onda vam njihova rasa nije toliko ni važna.

Pročitajte: Pripremite koke i kokošinjac za zimu uz ova 4 jednostavna ali korisna savjeta

Starost

Životni vijek je oko 5 godina, iako mnoge žive dvije do tri godine duže od toga. Naravno, bilo bi lijepo kada bi tokom cijelog svog života one proizvodile jaja u velikoj količini, ali to nije slučaj.

Proizvodnja kokošjih jaja dostiže svoj vrhunac od 1,5 do dvije godine. Većina komercijalnih proizvođača jaja počinju da otpisuju kokoši stare dvije godine, jer one im više nisu efikasne ni isplative.

Svjetlost

Količina svjetlosti koju kokoške primaju svakog dana može biti ogroman faktor nošenja jaja. Možda ste primjetili da se u jesenjim i zimskim mjesecima proizvodnja jaja kod nekih rasa znatno smanjila. To je zato što su u tom periodu dani kraći, a što su kraći dani to i kokoške imaju manje sati sunčeve svjetlosti.

Kokoškama je potrebno oko 14 sati prirodnog dnevnog svjetla, pa je u hladnijim periodima godine potrebno pribaviti dovoljno vještačkog svjetla koje bi simuliralno prirodnu svjetlost.

Stres

Da bi davale dobar prinos u jajima, kokoške moraju da budu „srećne“, odnosno da njihov život bude što je moguće manje stresan. Možda su neki od vas primjetili da, ukoliko uveče kraj vaše farme prođe čopor nevlasničkih pasa, već sutradan je proizvodnja jaja u drastičnom padu. Slično se očekuje i ako je neki predator zalutao na vaše domaćinstvo, a koke osetile njegovo prisustvo.

Kokoške mogu da budu pod stresom i smanje prinos jaja i kada su im posude za hranu i vodu, kao i postament po kojem gaze i izbacuju svoj izmet pretjerano prljavi. Ako ste sinoć zaboravili da im očistite ove posude, nemojte se čuditi ukoliko danas zateknete „prazna gnijezda“.

Pročitajte: Uzgoj kokošaka: Kad je najbolje vrijeme za nosivost?

Ishrana

Kokoši vole kukuruz. Međutim, ako svoje koke hranite samo onim što one vole umjesto onog što im stvarno treba, onda ćete dobiti vrlo malo jaja.

Živini je potreban određeni nivo proteina da bi joj se održala proizvodnja jaja, zbog čega im svakodnevno trebaju kvalitetni obroci koji u sebi sadrže sve važne minerale za produkciju zdravih jaja čvrste opne. To je veoma važno, posebno ako prodajete jaja. Mekana ili tanka ljuska jajeta nije poželjna, jer se one mogu oštetiti u rukovanju ili procesu isporuke. Kalcijum je veoma važan za stvaranje dobre i guste ljuske, pa i hrana koju dajete kokoškama mora da ima ovaj esencijalni mineral.

Mnogi proizvođači svoje koke hrane ljuskama upotrebljenih jaja kako bi im dali podsticaj za kalcijumom koga treba pribaviti iz obroka. Međutim, mora se biti oprezan u ovome. Savjet je da ispečete ljuske jaja i sameljete ih do finije konzistencije kako bi ih zamaskirali i dali kokama da jedu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI