Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoGrahorice u vinogradu i voćnjaku su poželjne

Grahorice u vinogradu i voćnjaku su poželjne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nedoumica je da li grahorice u vinogradu treba gajiti? U voćnjacima i vinogradima se često gaje biljke koje oplemenjuju tle i doprinose poboljšanju njegovih svojstava. Za pokrovne kulture, odnosno za zelenišno đubrenje koriste se obična grahorica, maljava grahorica, stočni grašak, slačica, soja, heljda, lupina.

Lupina dolazi u obzir za pjeskovita i beskrečna zemljišta, na kojima daje veliku količinu zelene mase – od 40.000 do 75.000 kg/ha. Sije se u čistoj kulturi u martu, a zaorava se kada je većina biljaka u cvijetu, odnosno početkom juna. Odlično uništava korove.

Pročitajte: Izbor položaja za podizanje vinograda

Grahorice u vinogradu i voćnjaku su poželjne

Stočni grašak je odlična pokrovna biljka: daje 35.000 – 45.000 kg/ha zelene mase i brzo se razlaže; otporna je prema mrazu pa se može sijati kako u julu, tako i u septembru, oktobru i novembru. Pošto poleže po zemlji mora da se sije u smješi s ovsem ili raži (140 kg graška i 60 kg ovsa ili raži po hektaru). Zaorava se kada je oko 50% biljaka u cvijetu.

Obična grahorica vrlo dobro podnosi sve tipove zemljišta, ali je osjetljiva na hladnoću  – izmrzava na – 8 C,  zbog čega je treba sijati samo u julu ili avgustu, a zaoravati je kasno u jesen. I ona se zbog poleganja mora sijati u smješi s ovsem ili raži (120 kg grahorice i 60 kg ovsa ili raži po hektaru).

Maljava grahorica pogodna je za srednje teška i pjeskovita zemljišta. Odlično podnosi zimske hladnoće, može se sijati ne samo u julu i avgustu, već i u septembru i oktobru. Sije se u istoj količini i smješi kao i obična grahorica.

Pročitajte: Kako postaviti žicu u mladom vinogradu?

Slačica daje od 30.000 do 35.000 kg/ha zelene mase, koja se brzo razlaže u zemljištu. Sije se početkom avgusta ili sredinom oktobra, u količini od 12 do 15 kg/ha. Zaorava se sredinom oktobra ili ako je u oktobru posijana, početkom aprila.

Heljda je veoma dobra pokrovna kultura, jer se brzo razlaže i ima sposobnost da iz dubljih slojeva zemljišta izvlači kalijum i fosfor, koji su neophodni za voćke. Zbog osjetljivosti prema mrazu sije se u martu ili još bolje sredinom ljeta. Dobra je i medonosna biljka. Sije se u količini od 150 do 200 kg/ha.

Autor: Mirjana Ostojić, dipl. inž., PSSS Kraljevo 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI