Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZARADA 10.000 evra po hektaru: Poljoprivrednici srećni, "trljaju ruke"

ZARADA 10.000 evra po hektaru: Poljoprivrednici srećni, “trljaju ruke”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U poslednjih nekoliko godina u supermarketima sve češće se prodaje batat – slatki krompir koji potiče iz Srednje i Južne Amerike. Zbog dobre cijene za njegovu proizvodnju zainteresovali su se i domaći poljoprivrednici.

Prije pet godina Slobodanka i Slobodan Lukić iz Draginca kod Loznice nekoliko sadnica slatkog krompira zasadili su iz radoznalosti, za svoje potrebe. Kvalitet namirnice i veliki prinos naveli su ih da se oprobaju i u proizvodnji za druge, zbog čega su zasad proširili na pet ari, javlja RTS.

Slobodanka kaže da je prinos na pet ari iznosio tonu, odnosno tonu i dvjesta.

“Planovi su da posadimo najmanje četrdeset do pedeset ari. Prodajemo ga po cijeni od dvjesta dinara za sada, u marketima su cijene oko 400 dinara”, kaže ona.

Lukići za sada batat prodaju poznanicima i na kvantaškoj pijaci, a za velike supermarkete potrebna im je i veća količina. Batat je otporan na bolesti i dobro podnosi visoke temperature, a u ishrani ima široku primjenu.

Od običnog krompira, znatno je teži, slađi i zdraviji, ali je i proizvodnja zahtjevnija.

“Proizvodnja počinje sa klicom”, objašnjava Slobodanka. “Kad klica dosegne pet – šest centimetara stavlja se u čaše dva meseca da se formira. Sredinom maja iznosi se na njivu i kreće se sa obradom i kopanjem. Vadi se početkom oktobra.”

Procjena je da proizvodnja slatkog krompira po hektaru može da obezbijedi zaradu do deset hiljada evra. Najveći trošak predstavljaju sadnice, zbog čega Lukići planiraju da ih uzgajaju sami

Izvor: mondo.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI