Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrlo jednostavno, a korisno: Kako što duže očuvati svježinu paradajza

Vrlo jednostavno, a korisno: Kako što duže očuvati svježinu paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ostavimo po strani pitanje da li svjež paradajz treba držati na kuhinjskom pultu ili ga čuvati u frižideru, činjenica je da mnogi radije drže ove sočne ljetne plodove na niskim temperaturama, zaštićenim od muva, brzog kvarenja i vrućine.

Bez obzira da li je u planu da ga dodamo u salate ili sendviče ili da od njih napravimo sos koji će sva moguća jela učiniti mnogo ukusnijima, često se dešava da paradajza previše kupimo na pijacama jer jednostavno ne možemo da mu odolimo. Zato su nam uvijek potrebni savjeti kako da paradajz što duže zadržimo u što boljem stanju, kako ne bi prerano počeo da truli ili izgubi ukus.

Naravno, kako dani prolaze, voće dalje sazrijeva, stoga odložite paradajz sa stabljikom nadole. Kada ga tako skladištite, vazduh više neće tako lako cirkulisati oko stabljike, što zapravo predstavlja tačku od koje paradajz najlakše može da počne da truli. Isto pravilo važi i ako više volite da paradajz držite na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi, a on će zadržati čvrstinu i slatkoću.

Takođe, peteljka se može zalijepiti i sa malo selotejp trake, jer se time postiže isti efekat kao kada se paradajz drži sa peteljkom nadole – stvara se jedinstvena barijera koja sprječava bakterije i buđ da prodru u plod. Takođe, za puniji ukus, ne zaboravite da paradajz izvadite iz frižidera barem sat vremena prije konzumiranja.

Izvoravaz.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI