Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme je za sjetvu MLADOG KROMPIRA - Korisni savjeti za postizanje uspješnog...

Vrijeme je za sjetvu MLADOG KROMPIRA – Korisni savjeti za postizanje uspješnog roda ove godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako želite da uzgajate svoj mladi krompir u čijim ukusnim krtolama ćete uživati tokom ljeta, sada je vrijeme za sjetvu. Mladi krompir je lako proizvesti, a evo šta treba da znate o sjetvi mladog krompira.

Sadnja novog krompira znači da ćete imati ukusan usjev spreman za žetvu tokom ljeta.

Kada se sije mladi krompir?

Mladi krompir se obično sije kao krtola. Krtole su poznate i kao sjemenski krompir i mogu se sijati od ranog proljeća pa nadalje. Ključno je da se uvjerite da je rizik od mraza prošao prije nego što posadite krompir, jer bi to moglo da ugrozi vaš usjev.

Mladi krompir možete sijati između marta i aprila, iako to može da varira u zavisnosti od temperature.

Pročitajte: Zaštita i njega KROMPIRA tokom vegetacije

Kako se sadi mladi krompir?

Prije sadnje krompira, pripremite svoj povrtnjak i podesite optimalne uslove za uzgoj dodavanjem kvalitetnog komposta u zemlju. Takođe možete dodati specijalno đubrivo za krompir u zemlju kako biste ovom korijenu dali podsticaj.

Iskopajte rupu duboku oko osam centimetara gdje želite da posadite krompir. Uzmite sjemenski krompir i isijecite ga na komade, pazeći da svaki komad ima najmanje dvije klice. Stavite komade krompira na udaljenosti od oko 30 centimetara, sa izbojcima okrenutim nagore, i prekrijte ih slojem zemlje – možda su i dalje ispod nivoa zemlje, ali to je u redu.

Kako izdanci krompira budu rasli, dodavaćete slojeve zemlje da pokrijete izdanke, tako da u ovoj fazi nemojte zakopavati krompir preduboko.

Kada se vadi mladi krumpir?

Generalno, mladi krompir je spreman za berbu oko 100 dana nakon što je posijan. Da li je vaš krompir spreman za berbu, možete reći kada mu se cvjetovi otvore.

To obično bude u junu ili julu, za one zasađene u martu.

Evo nekoliko korisnih koraka za postizanje uspješnog roda krompira ove godine:

 • Isijecite krompir 6 do 10 dana prije željenog datuma sadnje; uvjerite se da svaki komad sjemenskog krompira sadrži najmanje 1 ušicu (sitne izrasline)
 • Čuvajte rezano sjeme krompira na hladnom, tamnom mjestu sa dobrim protokom vazduha
 • Uvjerite se da je vaša zemlja rastresita, krompir ne cijeni tvrdu zemlju.
 • Otprilike 60 dana nakon sadnje počeće da se formiraju krtole (nezreli krompir). Ako je jun vruć, održavajte vlažnost tla. Vlažna zemlja će pomoći razvoju krtola krompira da ostanu hladni
 • Krtole krompira koji se razvijaju nabreknemo kako bismo izbjegli njihovo izlaganje sunčevoj svjetlosti. Ako se to dogodi, krtole će postati zelene i postati blago otrovne!

Koristite oštre makaze da isiječete korijenje koje pričvršćuje gomolj za biljku. Nježno rukujte krtolama tokom žetve.

Pročitajte: Zašto i kada se zagrće krompir?

Najveći neprijatelj mladog krompira – krompirova zlatica

Krompirova zlatica je definitivno jedna od najvećih štetočina krompira. U borbi protiv nje postoji veliki broj preparata, kako onih na hemijskoj, tako i onih na prirodnoj osnovi. Neophodno je spomenuti jedan vrlo zanimljiv metod borbe protiv krompirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krompirovih zlatica.

Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode. Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaživanje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.

Neophodno je da rastvor bude razblažen da se ne bi spržila stabljika krompira, te je u zavisnosti od sorte krompira, preporučljivo prvo testirati dejstvo preparata na svega nekoliko stabljika.

Pored krompirove zlatice, krompir napada još i: 

 • Plamenjača krompira
 • Crna pjegavost krompira
 • Virus uvijenosti lišća krompira
 • Virus mozaika krompira

Mjere zaštite

 • korišćenje zdravog sjemena i sadnog materijala
 • plodored
 • gajenje otpornih sorti
 • primjena fungicida
 • uklanjanje zaraženih biljaka

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI