Zašto je važna dezinfekcija sjemena prilikom zaštite biljaka

dezinfekcija sjemena

Korišćenje deklarisanog sjemena i sadnog materijala je jedan od najvažnijih predusolova uspješne proizvodnje biljaka.

Veliki broj ekonomski štetnih patogena biljaka se prenosi zaraženim sjemenom. Upotrebom zdravog i dezinfikovanog sjemena mnogi problemi u zaštiti bilja mogu uspješno da se riješe (glavnica i gar kod strnih žita, prugavost ječma, antraknoza pasulja i graška i niz drugih bolesti).

Korišćenje bezvirusnog sadnog materijala kod krompira je od presudnog značaja za uspješnu proizvodnju, s obzirom da se zaraženim krtolama prenose virusi, zaražene biljke ne mogu da se izliječe.

Prenošenje inokuluma mnogih parazita sjemenom i sadnim materijalom omogućuje veoma ranu pojavu bolesti u usjevu, što daje veliku šanu parazitu da se tokom vegetacije raširi u toj mjeri da ozbiljno ugrozi proizvodnju i kvalitet proizvoda. U ovakvim situacijama da bi se zaustavilo širenje bolesti, obično je potrebno izvesti višekratno tretiranje biljaka fungicidima, što značajno poskupljuje proizvodnju.

Dezinfekcija sjemena visoko efikasnim fungicidom može veoma uspješno da riješi mnoge probleme bolesti kod biljaka.

PROČITAJTE: Dezinfekcija luka prije sadnje ovim rastovrom – Nema bolesti, povećava se prinos!

Ova mejera je mnogo jeftinija od višekratnog prskanja biljaka tokom vegetavije, s obzirom na male doze (200-300 g,ml/100 kg sjemena). Pored toga nema opasnosti od ostataka pesticida u proizvodima.

Izvor: agrosavjet.com

Preporuka za vas