Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVrijednost izvoza ljekovitog bilja i meda iz BiH 39 miliona KM

Vrijednost izvoza ljekovitog bilja i meda iz BiH 39 miliona KM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 miliona KM. Dok je uvoz iznosio 17 miliona KM i za 55 posto je viši nego 2017. godine.

Potvrdio je to zamjenik šefa projekta USAID/SWEDEN FARMA II Feđa Begović na današnjoj prezentaciji Analize razmjene za 2018. godinu – sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda.

Ističe da pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto, što znači da se na 1 KM uvoza izveze 2,35 KM.

U strukturi razmjene na obje strane dominiraju šumske gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20,5 miliona KM. Najviše izvozimo suhe gljive (11,3 miliona KM), zatim svježe (6 miliona KM) i smrznute (3 miliona KM).

EU – ključno tržište

Ključna tržišta su zemlje Evropske unije, gdje dominiraju prije svega Švicarska, Italija i Njemačka.

Ono što zabrinjava je, prema njegovim riječima, rast uvoza gljiva, koji je u prošloj godini skočio za „367 posto“. Odnosno sa 2,1 na 7,7 miliona KM, što se negativno odrazilo na cijeli sektor.

Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja. Njih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 7,2 miliona KM. To je za 26 posto manje u odnosu na 2017. godinu. Na to je utjecalo smanjenje cijene ulja od smilja, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji.

Rekao je predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković.

Uprkos navedenom smanjenju, ukazao je da su izvoznici eteričnih ulja kroz izlaganja na međunarodnim sajmovima plasirali svoje proizvode na čak 35 tržišta širom svijeta.

Također, Analiza je pokazala da se na 1 kilogram meda izvezenog iz BiH uveze čak 30,5 kilograma.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog istoka, za izvozni med postignuta je prosječna cijena od 18,58 KM. Dok se kilogram uvoznog meda, uglavnom iz Srbije i Hrvatske, plaća u prosjeku 7,43 KM.

Izvor: Avaz.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI