Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiInženjeri agronomije u svojstvu trgovaca i fizičkih radnika!

Inženjeri agronomije u svojstvu trgovaca i fizičkih radnika!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savjetodavne usluge ili trgovci?

Veliko pitanje je za sve poljoprivredne inženjere širom poljoprivrednih apoteka.

Sada kada je potražnja sa sjemenskom robom ali i preparatima za zaštitu biljaka, aktivniji je rad poljoprivrednih inženjera u poljoprivrednim apotekama. Pored toga što se bave prodajom u apotekama pružaju i stručne-odnosno savjetodavne usluge. Ti stručni savjeti poljoprivrednih apotekara su veoma značajni poljoprivrednim proizvođačima.

Međutim, praksa je ipak malo drugačija.

Pored zaposlenog stručnog kadra nažalost kupci nisu navikli da zatraže savjete od sertifikovanih, fakultetski obrazovanih ljudi i zaštitara. Oni uglavnom budu tretirani kao trgovci i tu su u većini slučajeva samo da im
prodaju robu. Rijetko koriste priliku da pitaju za savjete, a jos ređe da ih pozovu na teren. Takođe u velikom broju slučajeva poljoprivredni stručnjaci nisu u mogućnosti da pruže kupcima savjete jer su zauzeti baveći se ne samo prodajom proizvoda nego i fizičkim radom, odnosno utovarom i istovarom mineralnih djubriva ali i stočne hrane.

Samim tim, stanje u poljoprivredi je slabo zbog nedostatka znanja poljoprivrednih proizvođača ali i sve manjeg broja stručnjaka.

S toga, se nadamo da će širom BiH i RS ovaj trend postati zaborav i da će se probuditi svijest ne samo poljoprivrednih proizvođača nego i vlasnika apoteka ali i državnih organa koji vrše kontrolu rada poljoprivrednih apoteka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI