Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH jedina u Evropi bez popisa poljoprivrede: Godišnja šteta do 50 miliona...

BiH jedina u Evropi bez popisa poljoprivrede: Godišnja šteta do 50 miliona eura

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Skladu s EU regulativom o poljoprivrednim popisima ovakvu vrstu U analize poljoprivrednih dobara BiH bi trebala realizirati do 2020/21. godine, kada je planirano da se uradi novi i u zemljama EU.

Ipak, problem nastaje u neslaganju entitetskih i državne agencije za statistiku, koji su nadležno za ovaj popis.

Inače, popis poljoprivrede je sveobuhvatno statističko istraživanje o strukturi farme za svako pojedinačno gazdinstvo, bez obzira na status ili oblik poslovnog organiziranja. Obuhvata sve, od pravnih lica do porodičnih gazdinstava, te na jedno mjesto skuplja podatke o zemljištu (po kulturama), vrstama i kategorijama stoke, raspoloživoj mehanizaciji i radnoj snazi, navodnjavanju, objektima za uzgoj životinja, pesticidima i đubrivima, te indikatorima ruralnog razvoja i pristupa državnoj i EU pomoći.

Sve ove podatke, budući da je u BiH poljoprivreda jedan od najvažnijih sektora ekonomije, koristit će poljoprivrednici, ali i brojne institucije i organizacije, od ministarstava do nevladinih organizacija. Trenutno BiH posjeduje samo podatke zasnovane na procjenama opštinskih nivoa vlasti, a posljednjih sve obuhvatni popis poljoprivrede u BiH je proveden 1960. godine, zbog čega se i poljoprivrednici nalaze u brojnim problemima.

Zbog ovih nedostataka našoj zemlji pričinjena je višemilionska šteta tokom godina, te da će do 2020/21. godine kada se planira novi popis u cijeloj Evropi, biti izgubljene još desetine miliona eura pomoći i grant sredstava.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI