Nedjelja, 22 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoVodič za uzgoj koka nosilja - Optimalni uslovi u objektu za uzgoj

Vodič za uzgoj koka nosilja – Optimalni uslovi u objektu za uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dobar uzgoj koka nosilja, od samog trenutka kada se izlegnu iz jaja, je presudan za dobijanje zdravog i produktivnog jata. Iako postoje različiti načini komercijalnog uzgoja koka nosilja, preduslov za dobijanje zdravog jata jeste poštovanje nekih osnovnih higijenskih pravila, ali i obezbjeđivanje optimalnih uslova u objektima za uzgoj.

Kada se govori o uzgoju koka nosilja, poljoprivredni proizvođači najčešće razmišljaju o tome kako da proizvodnju unaprede i dobiju što kvalitetnija jaja. Ipak, da bi do ovoga došlo, u samom uzgoju koka nosilja, sve od samog zasnivanja jata, moraju se poštovati neka pravila.

U zasnivanju novog jata koka nosilja, najbitnije je imati uvid u zdravstveno stanje prethodnog jata. Na ovaj način, kao i poznavanjem problema koji su postojali sa prethodnim jatom dobro ćemo se pripremiti za uzgoj novog jata.

Pročitajte: Šta je sve neophodno da bi kokoške nosile više jaja

Čišćenje i dezinfekcija

Kao što je slučaj sa bilo kojim uzgojem u stočarstvu, i uzgoj koka nosilja zahtjeva poštovanje određenih higijenskih pravila i normi.

Ovde je potrebno istaći da se na proces čišćenja i dezinfekcije u uzgoju koka nosilja ne gleda samo kao na jednostavno zadovoljenje neophodnog minimuma higijene, već kao na neophodan proces u adekvatnoj pripremi za uzgoj novog jata.

Adekvatno sprovedenim procesom čišćenja i dezinfekcije osiguraće se da neće biti prenošenja potencijalnih bolesti i zaraza na novo jato. Pri izboru sredstava za dezinfekciju, morate se posavjetovati sa stručnjakom, koji će vam preporučiti koji proizvodi su najbolji za rješenje određenih problema koji mogu nastati u mladom jatu koka nosilja.

Kvalitet vode

Pauzu između dva jata koka nosilja trebalo bi da iskoristite za provjeravanje kvaliteta vode. Najprije treba testirati i očistiti cjevovode.

Voda sa dodatkom određenih kiselina može biti izuzetno korisna za koke nosilje, zato što utiče na smanjenje količine štetnih bakterija u kokošijem crijevu. Dodavanjem organskih kiselina u vodu koju koke nosilje piju, kako bi se stvorila Ph vrijednost između 3,5 i 4, može jako pozitivno djelovati na zdravlje crijeva i ukupno zdravstveno stanje koka nosilja.

Pročitajte: 6 savjeta kako da zaštitite ŽIVINU od predatora

Međutim, mora se voditi računa da se ne pretjera sa dodavanjem organskih kiselina, jer voda na pojilu može postati gorka. Poznato je da živina ne voli gorak ukus, pa bi ovo moglo da smanji konzumiranje vode. Ovo je još jedan od razloga zašto se prije dodavanja organskih kiselina u vodu morate konsultovati sa stručnjakom i poštovati njegove instrukcije.

Na konzumiranje vode može da utiče i njena temperatura. Preporučljivo je da voda koju će koke nosilje piti bude nešto hladnija.

Temperatura

Za dobar uzgoj koka nosilja potrebno je obezbijediti odgovarajuću temperaturu objekta u kom će boraviti jato. Kao optimalne se navode temperature koje se kreću u granicama od 21 do 25 stepeni. Izuzetak čine pilići stari jedan dan, čije su potrebe za temperaturom znatno više i one iznose 36 do 37 stepeni. Daljim razvojem pilića, potrebno je svake nedjelje temperaturu smanjivati za dva do tri stepena, dok se ne postigne željeni opseg temperatura za odrasle jedinke.

Ukoliko u prostorijama u kojima borave koke nosilje nije moguće obezbijediti optimalnu temperaturu, prostoriju je potrebno dogrijavati. Kada se pak radi o ljetnjim mjesecima, kada visoke temperature mogu da stvore problem, treba biti oprezan i intenzivno pratiti temperaturu u objektu, pošto i sami pilići odavanjem toplote tijela dodatno podižu temperaturu.

Pročitajte: Proizvodnja BROJLERA

Provjetravanje

Relativna vlažnost vazduha tokom prve nedjelje života koka nosilja treba da bude oko 40%. Na taj način ćemo izbjeći nepovoljne uticaje na jato, kao što je dehidratacija. Pored relativne vlažnosti vazduha i temperature koju možemo da kontrolišemo ventilacijom, potrebno je obratiti pažnju i na negativan uticaj ventilacije na zdravlje koka. Najčešći primjeri negativnog djelovanja ventilacije su problem sa očima i gornjim respiratornim traktom, što  u budućnosti može dovesti do do pojave infekicija.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...