Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUzgoj NARA iz sjemena i njega zimi

Uzgoj NARA iz sjemena i njega zimi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve više ljudi je zainteresovano za uzgoj nara. Ovo voće je sada redovno na policama svake piljarnice, a nekada ste ga mogli naći na vrlo malom broju mjesta, i to samo tokom zimskih mjeseci. Sve veća popularnost nara i gomila sjemenki koje nosi u sebi, bude pitanja u svakom baštovanu-entuzijasti o tome da li je moguć uzgoj nara iz sjemena.

Odgovor je da je moguće dobiti sadnicu nara iz sjemena ako baš niste u mogućnosti da je nabavite u nekom rasadniku.

Pročitajte: Klimatski uslovi potrebni za razvoj NARA/ŠIPKA

Kako uzgojiti drvo nara iz sjemena

Zapravo, sama sadnja nije nešto komplikovana, jer sjemenke brzo niču bez puno pomoći. Sjeme treba očistiti od mesnatog arila koji ga okužuje, i posaditi u rastresitu zemlju, na oko 1,5 centimetar dubine.

Sljedeće o čemu treba brinuti je – toplota. Sjeme nara će proklijati na sobnoj temperaturi kroz 30-40 dana. Ako podignete temperaturu zemlje za koji stepen, prekratićete vrijeme čekanja gotovo na pola. Stavite foliju preko saksije i ostavite je na mjestu sa direktnim suncem, dok ne proklija.

Postoji još jedan metod koji treba pomenuti kada je riječ o gajenju nara. Neki uzgajivači se kunu upavo u ovaj metod kao najbolji za uzgoj nara iz sjemena.

Navlažite filter za kafu i iscijedite višak vode. Stavite očišćenu sjemenku nara na četvrtinu filtera. Pažljivo savijte filter na četvrtine i ubacite ga u plastičnu kesu sa zip zatvaračem. Čuvajte ga na toplom mjestu i pogledajte na svakih par dana, kako biste provjerili da li je sjeme počelo da klija. Kada proklija, prebacite sjeme u saksiju.

Bilo kakva posuda koja ima dobru drenažu će poslužiti, i u nju posadite dvije ili tri sjemenke nara. Nakon par nedjelja, kad dovoljno porastu, možete ih presaditi u zasebne saksije, ili samo iščupati ove koje su male i slabe. I to je sve!

Briga o mladicama nara

Ali, ako želite da dobijete drvo nara koje će biti zdravo i jako, treba da brinete o njemu.

U prirodnom staništu, nar raste u krečnajčkom zemljištu, što nam govori da je alkalna zemlja najbolja opcija. Dakle, birajte neku čija će pH vrijednost biti do 7,5. Pošto je sva zemlja pravljena tako da vremenom postane neutralna, u smjesu dodajte malo krečnjaka kako bi zadržala alkalnost.

Sada kada znate kako da natjerate sjeme da proklija, morate biti svjesni toga da vaša biljka neće izgledati baš isto kao ona od koje ste dobili ‘uzorak’. Ali ne brinite, i vaš nar će roditi, samo mu dajte tri godine do četiri. I vjerujte, ništa nije ukusnije od onoga što ste sami uzgajali.

Pročitajte: Jednostavno uputstvo za uzgoj NARA na prozoru

Briga o naru tokom zimskih meseci

Nar dolazi sa istočnog Mediterana, pa, kao što možete očekivati, treba mu puno sunca. I dok neke vrste mogu opstati i na temperaturama do 12 stepeni ispod nule, većini je tokom zime potrebna zaštita od hladnoće. Kako brinuti o naru tokom zime?

Drvo nara (Punica granatum) može porasti i preko 6 metara, ali, može biti i srednje veličine. Nar daje najviše plodova u klimama sa toplim, suvim ljetom i hladnom zimom. Iako jeste izdržljiviji od citrusnog voća, nar bi trebalo zaštititi od zime i podariti mu dodatnu njegu.

Prvo što treba uraditi u pripremi za prezimljavanje je orezivanje drveta na pola u jesen, oko šest nedjelja prije prvog očekivanog mraza. Koristite oštre makaze i sijecite tik iznad listova. Zatim, premjestite nar unutra, blizu sunčanog prozora okrenutog suncu. Čak i tokom zime, naru je potrebno barem osam sati sunčeve svjetlosti, inače će listovi početi da vise. Ako gajite nar u bašti možete ga poslije orezivanja pokriti najlonom nekom ceradom i slično.

Nemojte pretjerivati sa zalivanjem, pošto nar baš kao i citrusno voće, ne voli da su mu „mokre noge“.

Sve u svemu, uzgoj nara ne zahtjeva baš puno posla. Obezbijedite mu dovoljno svjetla, vode i toplote i bićete nagrađeni lijepim, plodonosonim drvetom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI