Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVoćna mušica - Sitna napast koja se pojavljuje na voću u vašim...

Voćna mušica – Sitna napast koja se pojavljuje na voću u vašim domovima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na riječ “muve” i “mušice” velika većina ljudi odmah ima neugodne asocijacije. 

Danas ćemo govoriti o vrlo sićušnim mušicama, koje, mogu uzrokovati neugodnosti osobi, koja ne želi s njima dijeliti stan i hranu, a one se pojavljuju “niotkuda” u kuhinji ili u sobi. Dakle, kakva je to krilata dosadna bubica koja se pojavljue u vašem stanu ili kući i kako je se riješiti? Obično postoje samo dvije opcije.

Riječ je o voćnoj mušici koja se zove Drosophila.

Svi su barem jednom vidjeli ove mušice. Samo se sjetite malih okretnih insekata koji se “čudesno” pojavljuju u kuhinji i pojavljuju se u rojevima, te od njih ne možetei ostaviti otvorenu teglu džema, ili zaboraviti jabuke ili neko drugo voće na stolu.

Drosophila (voćna mušica) – sićušni dvokrilac dugačak nekoliko milimetara. Tijelo joj je žućkasto-smeđe boje sa tankim poprečnim crnim prugama, a oči su joj jarko crvene i vrlo velike.

voćna mušica

Drosophila se hrani biljnim sokom ili trulim biljnim ostacima, tamo polažu i jaja (nekoliko desetina odjednom i nekoliko stotina tokom života). Larve muva izliježu se iz jaja nakon 24 sata, a za to vrijeme se hrane mikroorganizmima koji razgrađuju voće, kao i tvari iz samih plodova. Nakon još 10 dana, imamo novog odraslog polno zrelog insekta, spremnog za dalje razmnožavanje (koji može jesti u vašoj kuhinji).

Odakle voćne mušice u stanu? U potrazi za hranom, malena Drosophila može preletjeti preko 10 km bez sletanja! Tako da može doletiti do vas kroz otvoren prozor, privučena voćnom aromom. Takođe, voće i povrće doneseno sa pijace, bašte ili prodavnice može već biti zaraženo larvama ili jajima insekata, posebno ako plodovi već imaju trula ili oštećena mjesta.

Povoljni faktori za postojanje i razmnožavanje Drosophila su vlažnost, prisustvo hrane i temperatura od oko 25°C.

Kako se riješiti voćnie mušice? 

Jasno je da od takvih malih insekata komarnici ne pomažu, a korisiti u kuhinji insekticidie takođe ne dolazi u obzir. Stoga, radije poštujte mjera kao što su održavanje čistoće, higijene i sanitarnih standarda, kao i koršćenje prirodnih repelenata –lavande mente , bosiljka , karanfilića , lovora , limunske trave (možete posaditi ove biljke u saksije na prozorskoj dasci, čuvati im listove u osušenim formirati u platnenim vrećicama u kuhinji ili kupiti aromatična ulja odgovarajućeg mirisa). Drosophila također ne voli aromu kamfora, koji se može zagrijati u tavi i “fumigirati” sobu dimom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI