Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKako prepoznati bolesti kod krava

Kako prepoznati bolesti kod krava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sindrom masne jetre nastaje iz istoga razloga kao i ketoza. Zbog nedostatka glukoze i trošenja masnih rezervi, dolazi do nakupljanja masti u jetri.

Pojava sindroma masne jetre se javlja prilikom obilne ishrane krava obrocima bogatim energijom u periodu završetka laktacije i u vreme zasušenja, što dovodi do nagomilavanja tjelesnih masti u jetri. Često se javlja u kombinaciji sa još nekom metaboličkom bolesti.

Krave  sa sindromom masne jetre imaju nesiguran hod, češće leže, oslabljen imunitet, urin sadrži aceton, dah krave se oseti na aceton, dlaka nema sjaj i nakostrešena je. Za krave sa ovim sindromom je karakteristično da često imaju produžen zasušeni period i estrus im se nakon telenja kasnije javlja.

Uzrok pojave sindroma masne jetre je ishrana krava sa visokoenergetskim obrocima u vreme zasušenja i u periodu pred i posle telenja. Prevencija sindroma masne jetre je držanje i ishrana zasušenih krava u posebnoj grupi, kabasta hrana mora biti dobrog kvaliteta i niže energetske vrednosti, smanjiti ishranu visokoenergetskim hranivima krava sa smanjenom proizvodnjom mleka i u početku perioda zasušenja, obratiti pažnju na postepeno povećanje koncentrovanog dijela obroka čime se omogućuje mikroflori želuca da se pripremi za veće količine lako svarljivih ugljenih hidrata iz koncentrovanih hraniva.

Mora se obezbijetiti dobar smeštaj životinjama, obratiti pažnju i na adekvatnu ishranu visokoproizvodnih grla.  Da bi se postigla ishrana krava prema proizvodnji mlijeka potrebno je napraviti tri do četri proizvodne grupe koje će biti hranjene prema proizvodnji mlijeka, a u vrijeme zasušenja po stadijumu zasušenosti.

Izvor: Domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Kako zagrijati objekte za svinje

Uticaj niskih temperatura na domaće životinje

Organsko kozarstvo na Romaniji – Sokočanin Marko Nikolić izvozi meleme u zemlje regiona, Evrope i Australiju

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI