Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoViše od pola Evrope bilježi nestašicu pčela dok BiH ne mora da...

Više od pola Evrope bilježi nestašicu pčela dok BiH ne mora da brine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U više od polovine evropskih zemalja nema dovoljno pčela za oprašivanje usjeva, upozoravaju istraživači proteklih godina, na što ukazuje i nova mapa sa popularne stranice Reddita. Ipak, zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi u skupini zemalja koje se mogu pohvaliti najvećom opskrbljenošću pčelama.

Na mapi koju je izradio geografičar Benjamin Henning za magazin Geographical prikazano je kolika je prisutnost medonosnih pčela u evropskim zemljama, a kolika potražnja za njima. Ovi podaci jasno ukazuju da više od pola Evrope nema dovoljno pčela.

Pored Bosne i Hercegovine, među zemljama koje imaju najveći kapacitet pčela za oprašivanje nalaze se i zemlje iz našeg susjedstva, kao i Norveška, Belgija, Nizozemska, Portugal, Austrija, Sjeverna Irska, Albanija, Grčka i Turska.

S druge strane, najmanje pčela je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Latviji i Moldaviji. Ipak, nestašice pčela bilježi većina velikih evropskih zemalja, od Njemačke, Francuske, Švedske, Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Honeybee Shortages in Europe from europe

Iako se BiH dobro pozicionirala na mapi, naši pčelari početkom ovog mjeseca upozorili su na katastrofalnu godinu jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda.

Podsjetimo da je med iz BiH prije pet godina dobio i zeleno svjetlo iz Brisela da može na police Evropske unije.

Naučnici ističu da bi zbog manjka pčela posljedice po čovječanstvo mogle biti katastrofalne. Kako se smanjuje njihov broj zbog sve manje površina prekrivenih cvijećem, korištenja otrovnih pesticida i klimatske krize, time je sve manja i proizvodnja hrane. Bez pčela nema oprašivanja, nema ploda, ni hrane, pa ni ljudi.

Izvor: klix

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI