Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVidova trava – Biljka koja pomaže kod problema sa očima

Vidova trava – Biljka koja pomaže kod problema sa očima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vidova trava (vidac, vidovčica ili očanica, lat. Euphrasia officinalis), vrsta malene jednogodišnje zeljaste biljke, dosta neuglednog izgleda iz porodice Volovotkovki. Vidac raste kao poluparazit na korijenju trava po gotovo cijeloj Europi, po livadama, travnjacima i napuštenim mjestima.

Prije više godina jedan je pariški liječnik postao slavan zbog uspjeha u liječenju očnih bolesti. Njegova čuvenost proširila se po čitavom gradu kad se pročulo da su mnogi od njegovih pacijenata prestali nositi naočale nakon njegovog tretmana.

Najveći dio slučajeva, koje je on tretirao, bile su upale u ovom ili onom obliku. Blefaritis i konjuktivitis bile su onda endemske bolesti. Lijek, koji je on propisao, bila je jedna obična biljka zvana vidova trava (Euphrasia officinalis), obično u obliku losiona za oči ili ponekad kao čaj.

Vidova trava ljekovitost

Vidova trava već se stoljećima smatra specifičnim lijekom za upalu, umor očiju i oči koje suze. Zanimljivo je primijetiti da je u većini eVropskih jezika ime biljke motivirano njenim svojstvima. Na francuskom, na primjer, narodno ime za ovu biljku glasi ‘casse-lunettes’, što znači ‘razbija naočale’. Na Italijanskom se zove ‘luminella’ odnosno svjetlo za oči.

U XIV. vijeku već se znalo za blagotvorni učinak vidove trave na vid. Biljka se opisivala kao ‘dragocjena voda što bistri vid’. U XVII. stoljeću je Culpeper, slavni engleski travar, rekao za vidovu travu ‘Uistinu je vrlo djelotvorna u poboljšanju vida koji je oslabio godinama’.

Čaj od vidove trave

Vidova trava cvijeta od juna do avgusta. Biljka ima gorak ukus, a cvjetovi blag miris. Bere se cijela biljka tijekom razdoblja cvatnje, a korijen se ne koristi. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vjetrovitom mjestu. Potom se usitni i čuva u posudi, na tamnom mjestu, a koristi se u pripremi različitih preparata.

Potrebno je 2-3 g osušene usitnjene biljke preliti sa 150 ml ključale vode. Ostaviti u poklopljenoj posudi 10-15 minuta i procijediti. U toku dana popiti tri šolje nezaslađenog svježeg čaja – jednu šolju prije svakog obroka.

Čaj od vidove trave za spoljašnju upotrebu

Prelijte 2 g usitnjenje, osušene biljke sa 100 ml hladne vode. Kratko kuvajte, pa procijediti kada se ohladi. Više puta u toku dana ispirajte oči ili upaljenu sluzokožu.

Izvor: rejting.info

PROČITAJTE:

Podubica – Ljekovitost i upotreba

Čaj od šipka – Da li ga ovako pripremate?

Liječenje biljem prema Vasi Pelagiću – Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI