Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img

Podubica – Ljekovitost i upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podubica je polužbun, visok 10-30 cm, sa četvorouglastim stabljikama, na donjem dijelu odrvenilim. Starije grane su položene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama.

Listovi su parni, na kratkim drškama, rombično jajasti do eliptični, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvjetovi su blijedo crveni, rjeđe bijeli, obrazuju pršljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najcešce okrenutu na jednu stranu.

Stanište

Cvjeta od juna do septembra. Podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najcešćce na krečnjačkim brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svijetlim hrastovim i borovim šumama.

Ljekoviti dio biljke

Razmnožava se sjemenom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grančica u cvijetu i list.

Ljekovito djelovanje

Podubica se mnogo više cijeni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naučnoj medicini. To je u mnogim našim krajevima, posebno planinskim, jedan od najomiljenijih lijekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za liječenje oboljelih organa za varenje. To je narodni tonik upotrebljavan u obliku praška, čaja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko sredstvo upotrebljava se i za liječenje žuci, bijelog pranja, rana, hemoroida i slično. Vino od podubice (200 g na jedan litar crnog vina ostaviti da stoji osam dana) upotrebljava se u narodu kao lijek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.

Izvor: zena.blic.rs

PROČITAJTE:

Moringa – Superdrvo čiji listovi imaju 25 puta više željeza od špinata

Sigurno niste znali da je MAK baš toliko zdrav – Evo kako ga možete konzumirati

Ulje čajevca za lice, bubuljice i kosu je prosto nevjerovatno!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI