Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoNajznačajnije vrste pčela!

Najznačajnije vrste pčela!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li ste znali da na planeti postoji čak 20000 vrsta pčela, ali da ih jedino nema na Antarktiku? Ipak najraspotrostranjenija vrsta plčele je Apisi milifera koja je porijeklom iz Afrike a u evrospke zemlje se doselilia prije nego sto je naselila Aziju, Australiju i Sjevernu ameriku.

U Evropi Postoji nekoliko vrsta pčela koje se razlikuju se po boji, građi tijela, ponašanju, sposobnosti prikupljanja nektara, i dr.

KRANJSKA PČELA

Nama je napoznatija Kranjska pčela (apis mellifica var. carnica Pollm) – ili siva pčela nju nazivamo još i “domaća pčela”. Pripada grupi tamnih pčela. Njeno tijelo je crne boje i obraslo sivkastosrebrnastim dlačicama. Matica ove vrste leže oko 2000 jajašaca dnevno što nam govori da ima iuzetnu plodnost. Postoji više podvrsta ove pčele koje zovu alpska, panonska i sredozemna.

ITALIJANSKA PČELA

Italijanska pčela apis meliffica var. ligustica, je sa Apeninskog poluostrva žućkaste boje navikla na dugotrajne paše i blagu klimu. Italijanska pčela ima vrlo blagu ćud, slabo izražen nagon za rojenjem, snažan razvoj tokom ljeta i jeseni te vrlo visoka plodnost matice. Ova pčela prezimljuje u jakim zajednicama i u tom period troši mnogo hrane. Za ovu vrstu karakteristično je da ima slabiji instinkt za sakupljanje propolisa i nektara, međutim ima odličnu sposobnost korišćenja slabijih paša.

KAVKASKA PČELA

Kavkaska pčela (apis mellifica var. caucasica) – prijeklom je sa Kavkaza te je tako i dobila ime. Na osonovu spoljašnjeg izgleda može se reći da liči na Kranjsku ali kod nje razlikujemo sivu i žutu. Ovu vrstu karakteriše  odlična obrambena sposobnost prema uljezima. Sama pčela ima duže rilce i marljivi je radnik na svim pčelinjim pašama, ali je sklona grabeži. Njena značajna sposobnost je skupljanje propolisa.

TAMNA EVROPSKA PČELA

Tamna evropska pčela (apis mellifica var. mellifica L.) – dominantna je u proizvodnji meda u Njemačkoj. Karakteriše je krupna  građe s tamno siva gotovo crna boja. Otporna je i prilagođena za duge i hladne zime. Zbog te osobine ova ova se vrsta pčela može naći u Sjevernoj i Južnoj Americikao i Sibiru. Otporna je na bolesti dok med unosi slabije od Ialijanske i sive Kranjske pčele.

PČELA “MELIPONA ANTHIDIOIDES”

Pčela “melipona anthidioides” česta je u Brazilu. Ovo su male tropske pčele koje nemaju žalac. Obično se nastanjuju sa gnIJezdima u šupljem drveću sa jednom maticom, a saće grade vodoravno.

PATULJASTA PČELA

Patuljasta pčela (Apis florea F.), vodi porijeklo iz Indije. Osobina ove vrste je da gradi jednostruko saće na otvorenom prostoru, obično na nekom stablu. Specifičnost kod njenog saća je u tome da ova pčela gradi ćelije raznih veličina za radiličko saće, trutovsko i matičnjake koji imaju oblik žira.

DIVOVSKA PČELA

Divovska pčela (apis dorsata) izgrađuje jednostruko saće na kojem živi. Sve ćelije saća gradi jednake veličine, bez razlike za trutovsko, radiličko ili za matičnjake. Dubina ćelija saća divovske pčele je i do 34mm. Kod ovih pčela nema razlike u veličini između radilica i matica.  Radilice kod ove vrste su dvostruko veće nego kod kranjske pčele. Divovska pčela živi na otvorenom pa je prema tome prilagodila način života. Obrambeni mehanizmi kod ove pčele su posebno izraženi i odlično čuva svoje leglo.

AFRIKANIZIRANA PČELA

Afrikanizirana pčela – kako bi se dobila medonosna pčela sposobna da i u tropskoj klimi sa puno vlage uspešno oprašuje floru i da pritom sakupi što veće količine meda Brazilska vlada finansirala je nastanak ove vrste pčela.

SOLITARNE PČELE

Solitarne pčele ili pčele samice za razliku od medonosnih pčela ne prikupljaju veće količine meda u svoje nastambe. One žive usamljenički život tako da svaka ženka gradi svoje gnijezdo.

PROČITAJTE:

Naučnici u Australiji otkrili: Pčelinji otrov uništava agresivne ćelije raka dojke

Voskov moljac – Najveća štetočina pčelinjeg saća

Simptomi trovanja pčela

Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI