Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVađenje krtola krompira: Tehnike i strategije za maksimalnu efikasnost i kvalitet

Vađenje krtola krompira: Tehnike i strategije za maksimalnu efikasnost i kvalitet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krtole krompira, dragoceni plodovi koji obogaćuju naše tanjire, formiraju se u oraničnom sloju zemljišta. Međutim, njihovo izdvajanje iz zemljišta i odvajanje od ostalih nečistoća nije jednostavan zadatak. Treba imati na umu da su krtole izuzetno osetljive na najmanje povrede i infekcije te da brzo trule. Stoga, vađenje krtola krompira predstavlja složen i odgovoran posao.

Prije početka vađenja, parcela na kojoj se nalazi krompir mora biti očišćena od ostataka žetvene mase i korovskih biljaka. Uklanjanje nadzemne mase krompira i korova može se izvesti mehanički, košenjem i oranjem, kao i hemijskim preparatima.

Odgovarajući nivo mehanizacije vađenja krompira zahtijeva angažovanje određene radne snage. Vađenje se obavlja po lijepom i suvom vremenu, koristeći rotacionu vadilicu, vadilicu na rastresanje, jednorednu ili dvorednu vadilicu, kombajn i druge alate. Pakovanje krompira treba prilagoditi zahtjevima tržišta, kako bi se osigurala njegova svježina i kvalitet prilikom transporta i distribucije.

Vađenje krtola krompira zahtijeva pažljiv pristup i preciznu tehniku kako bi se osiguralo očuvanje plodova u najboljem mogućem stanju. Ovi ukusni proizvodi prirode ne samo da predstavljaju važan deo ishrane već su i izvor prihoda za mnoge poljoprivrednike. Stoga, stručnost i briga koju poljoprivrednici posvećuju vađenju krompira su od vitalnog značaja za uspešnu berbu i zadovoljstvo potrošača.

Pročitajte OVDE kako pravilno skladištiti krompir

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI