Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta se može posijati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

Šta se može posijati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uprkos uobičajenoj percepciji, kraj jula definitivno nije period kada je kasno za sadnju baštenskog povrća, a evo i nekoliko prijedloga šta možete da posijete ili posadite.

Karfiol

Krajem jula sadi se rasad na otvorenom. Formiranje glavica počinje krajem septembra. Nakon što glavica dostigne prečnik 3-5 cm, treba izvaditi cijelu biljku i prenijeti u kanal dubine 20-30 cm i zaliti. Tu ostaju minimum mjesec dana, odnosno dok traje period dozrevanja. Karfiol na berbu stiže od oktobra do decembra (ako je reč o sukcesivnoj sadnji).

Rotkvice

Rotvkice su odlične kako naknadni usjev, jer imaju jako kratak period vegetacije 40-60 dana. Siju se krajem jula i u avgustu, i to sukcesivno na svakih nedelju do deset dana. Siju se na razmak od 5 cm, a kasnije kada niknu proređuju se, ukoliko su gušće posađene. Proređivanje se primenjuje kako bi korijen imao prostora da se razvija.

Cvekla

U mnogim domaćinstvima zimnica ne može da se zamisli bez cvekle, a koliko je zdrava to svi dobro znamo. Cvekla može da se posadi poslije graška, boranije, luka i salate. Sijje se na rastojanju od 50 cm i na dubini od 2-4 cm. Za sopstvene potrebe dovoljno je 10 strukova po članu domaćinstva, a treba je sijati na osunčanim dijelovima bašte i u rastresitom tlu koje je dobro nađubreno.

Šargarepa

Nabolji period za sejanje šargarepe je kraj jula i početak avgusta, a može da se vadi iz zemlje tokom jeseni. Ukoliko se ostavi u zemlji preko zime, na proljeće će početi da cvjeta.

Rukola

Pomalo egzotična, ali sve popularnija, rukola je biljka specifičnog ukusa koja se fenomelno slaže sa paradajzom u tanjiru. Rukola nije zahtjevna za uzgoj i tretira se kao korovska biljka. Jako se brzo širi, te ako hoćete da imate kutak sa rukolom, dovoljno je da je posadite u nekom ćošku i da ostavite nekoliko biljaka da razviju cvijet i same rasiju svoje sjeme.

Rukola ima kratak period vegetacije i brzo pristiže na berbu, što je za oko 40 dana od sjetve. Sije se na svakih 10 cm između biljaka, a treba ostaviti oko 15-30 cm razmaka između redova.

Tikvice

U ovom periodu odgovaraju sorte koje imaju kratku vegetaciju (beru se posle 40 dana). Jako će brzo klijati usled toplote, te treba obratiti pažnju. Klijanje može još i da se pospiješi potapanjem sjemena u vodu toko noći.

Referenca: The spruce, Organica.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI