Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBosiljak: Ukusan začin s iznenađujućim zdravstvenim prednostima

Bosiljak: Ukusan začin s iznenađujućim zdravstvenim prednostima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aromatični bosiljak svakom jelu može da da novi „šmek“, učini ga drugačijim i dopadljivijim, ali njegova posebna vrijednost je što ima i ljekovita svojstva, posebno ako je svježe ubran.

Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju. Međutim, mnogima promiče koliko je zaista bogata nutritivna i ljekovita vrijednost ovog nevjerovatnog začina. Evo sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da ga koristite češće.

Bogat antioksidansima

Bosiljak je bogat antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu da oštetete ćelije i tkiva, što može da dovede do različitih bolesti. Antioksidansi u bosiljku pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Može poboljšati varenje

Bosiljak poboljšava varenje. Jedan od načina na koji to radi je povećanje proizvodnje želudačne kiseline, koja je neophodna za pravilno varenje hrane. Pored toga, ovaj začin sadrži vlakna koja održavanju zdravlje sistema za varenje.

Može smanjiti upale

Ova aromatična biljka sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva. Ona mogu da pomognu u smanjenju upala u tijelu, što može da smanji rizik od hroničnih bolesti kao što su artritis i kardiovaskularne bolesti.

Ublažava stres

Bosiljak ima smirujući efekat na tijelo i pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja su pokazala da konzumacij bosiljka može da smanji nivo kortizola, hormona koji se oslobađa u tijelu tokom stresnih situacija.

Prijatelj srca

Ova začinka biljka održava zdravlje kardiovaskularnog sistema na nekoliko načina. Na primjer, pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi i smanjenju krvnog pritiska, što zajedno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Može poboljšati imunitet

Bosiljak je bogat vitaminom C, koji je važan za jačanje imunog sistema. Pored toga, sadrži i druge hranljive materije koje pomažu u odbrani organizma od infekcija.

Za zdravu kožu

Bosiljak sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Pored toga, ima antimikrobna svojstva koja sprečavanju infekcije kože.

Pored svih ovih prednosti, ova aromatična biljka je niskokalorična i bogatog ukusa, što je čini odličnim dodatkom gotovo svakom jelu. Možete je dodati svemu, od salata i tjestenina do supa i variva. Osvežavajući napitak od bosiljka možete napraviti i dodavanjem nekoliko listova u vodu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI