Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj vlastitog sjemenja luka - Tajne uspješnog uzgoja i skladištenja

Uzgoj vlastitog sjemenja luka – Tajne uspješnog uzgoja i skladištenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj sjemenja luka zahtijeva pažljivu brigu, stručnost i strpljenje. Ovaj članak istražuje korake proizvodnje vlastitog sjemenja luka, od uzgoja do skladištenja, kako bi se osigurala kvaliteta i dugotrajnost sjemena.

Cvjetne stabljike luka, koje dosežu visinu do 1,5 metra, svojim štitastim cvatovima donose posebnu ljepotu. Ovi cvatovi pokriveni zajedničkom opnom otvaraju se prije cvatnje, otkrivajući bijele ili zelenkaste cvjetove koji traju gotovo mjesec dana. Luk je stranooplodna biljka, pri čemu cvjetovi oprašuju drugi cvijet iste vrste radi stvaranja tobolčastih plodova koji imaju do šest sjemenki.

Sjeme Luka: Od Oblika do Skladištenja

Sjeme luka ima crnu boju, nepravilno piramidalnog oblika i naboranu površinu. Dimenzije sjemena su 2,5 – 3,0 mm u dužinu, 1,5 – 2,0 mm u širinu i oko 0,5 mm u debljini. Jedan gram sjemena sadrži između 250 i 300 sjemenki. Svaka sjemenka se sastoji od sjemenske ljuske, endosperma i klice koja uključuje supku i klicin korjenčić.

Klijanje i Uzgoj

Luk je prilično skroman prema toploti, klijavši već pri 1,5 ˚C. Optimalna temperatura za brzinu klijanja kreće se između 20 ˚C, dok iznad 25 ˚C rezultira smanjenjem brzine klijanja. Uzgoj luka iz sjemena zahtijeva strpljenje, budući da period nicanja može potrajati i do mjesec dana.

Pročitajte: Vađenje i čuvanje crnog luka: Kako osigurati kvalitet

Važno je napomenuti da je luk stranooplodna biljka. Ako želite sačuvati genetska svojstva, uzgajajte samo jednu sortu u vrtu. Također, ako želite uzgajati sjeme, preporučuje se uklanjanje cvjetnih stabljika u luka za konzumaciju  koje se nalaze u blizini luka koji se proizvodi za sjeme kako bi se spriječila strana oplodnja.

Uzgoj Sjemenja

Za uzgoj sjemenja luka, sade se potpuno sazrele lukovice koje su prethodno čuvane na nižim temperaturama (oko 15 ˚C) najmanje tri mjeseca kako bi potaknule cvjetne stabljike.

Berba i Skladištenje

Berba cvatova luka, koji sadrže sjeme, zahtijeva pažljiv pristup. Optimalno vrijeme za berbu je kada se tobolčasti plodići počinju otvarati i crne sjemenke postaju vidljive. Nakon berbe, cvatovi se suše zajedno s dijelom cvjetne stabljike barem dvije do tri nedjelje. Kada cvatovi postanu potpuno suvi, odvajaju se, sjeme se čisti, prosijava i posprema u označene papirnate vrećice.

Od jedne dobro razvijene biljke može se dobiti oko 20 grama sjemena, što je približno 5.000 sjemenki. Kvalitetno sjeme luka može zadržati svoju upotrebnu vrijednost do tri godine ako se čuva u suvom prostoru.

Zaključak

Proizvodnja vlastitog sjemenja luka je postupak koji zahtijeva predanost i pažnju. Uz pravilne korake, uzgoj i skrb, možete osigurati kvalitetno sjeme koje će vam omogućiti uspješan uzgoj luka u budućnosti. Budite strpljivi, brinite o detaljima i uživajte u procesu stvaranja vlastitog sjemenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI