Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNekuvani voćni sokovi od malina, kupina ili jagoda

Nekuvani voćni sokovi od malina, kupina ili jagoda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćni sokovi – Prednost nekuvanih voćnih sokova je u tome što zadrže u sebi najveći procenat vitamina i imaju odličan ukus, miris i boju.

Od kvarenja ih čuva vinska kiselina i veliki procenat šećera, koji im se dodaje, a osim toga, prilikom pripreme, jedan mali dio šećera pretvara se u alkohol (oko 1,5%), koji takođe djeluje da ne dođe do kvarenja.

Nekuvani voćni sokovi predstavljaju koncentrate koji se piju razblaženi sa vodom u odnosu 1:5.

Kod proizvodnje nekuvanih voćnih sokova od malina i kupina trebalo bi voditi računa da voće bude potpuno svježe i čisto. Svaka nečistoća može da dovede do kvarenja već gotovog soka. Zato je potrebno voće očistiti od peteljki i nečistoća ako ih ima.

PRIPREMA

Na 3 kilograma maline ili kupina dodaje se 2 litra vode, u koju smo stavili 40 g vinske ili limunske kiseline. Sve se dobro izmulja i ostavi na hladnom mjestu 24 do 36 časova.

Poslije tog vremena, cijela masa procedi se kroz čistu gazu.

Na svakih pola litara dobijene tečnosti dodaje se 600 g šećera, dobro izmješa i ponovo ostavi dan-dva na hladnom mjestu. Tokom tog vremena, povremeno promješati sadržaj kako bi se šećer potpuno rastvorio.

Po isteku tog vremena, sok se još jednom dobro izmješa i stavlja u čiste flaše, koje ne bi trebalo napuniti do vrha, jer može doći do neznatnog naknadnog vrenja, i zatvoriti duplim slojem gaze.

Poslije mjesec dana flaše se zatvaraju stalnim plutenim čepom i ponovo ostavljaju na hladno mjesto.

Veoma je važno da se ceo proces izrade soka obavlja na hladnom mjestu, na kojem će sok stajati, kako ne bi došlo do nepovoljnog alkoholnog ili kiselinskog vrenja.

Nekuvani sok od šumskih jagoda priprema se na isti način kao i sok od malina ili kupina, osim što se za 3 kg jagoda koristi dva i po do tri litra vode.

Izvor: agrotv

PROČITAJTE:

Laži o hljebu, a u njih vjerujemo: Bijeli deblja, zamrzavanje je u redu

Da li ste znali da VODA OD BREZE ima ova ljekovita svojstva

Kako da razlikujete svježu od ribe nepoželjne za ishranu

BILJNE KLICE: Evo kako da ih sa lakoćom gajite kod kuće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI