Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUzgoj jagode na plastičnim folijama ima velike prednosti

Uzgoj jagode na plastičnim folijama ima velike prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njivsko gajenje jagode sa pokrivanjem zemljišta plastičnim folijama – Ovaj način gajenja sastoji se u pokrivanju zemljišta crnim ili bijelim plastičnim folijama (PVC) koje ne propuštaju svjetlost, pa se na njima sade živići jagode.

Plastične folije se koriste radi povećanja toplote zemljišta, konzervisanja vlage u zemljištu i njegove zaštite od isparavanja i razmnožavanja korovskih biljaka.

Gajenjem jagode na plastičnim folijama prinosi su veći za 30-40%, a zrenje plodova je ranije za 3-10 dana. Osim toga, plodovi su kvalitetniji, čistiji i brže se beru, nije potrebna borba protiv korovskih biljaka, a rentabilnost gajenja je povećana za 30-40% u odnosu na klasične načine gajenja.

Plastične polietilenske folije su različite debljine, od 0,4 do 2 mm i više. Pri gajenju jagode kao jednogodišnje kulture koristi se folija debljine 0,4 mm, za dvogodišnje iskorišćavanje 0,5 do 1 mm debljine, a za trogodišnje i četvorogodišnje iskorišćavanje 2 mm debljine.

Širina folije je različita i zavisi od načina sađenja jagode.

Zemljište se zastire folijama ručno ili specijalnim uređajem koji se priključi za traktor. Zastiranje traktorskim uređajem je brže, bolje vezuje foliju za zemljište i znatno je ekonomičnije od ručnog.

Folije se postavljaju po unapred utvrđenim redovima, odnosno prema načinu sađenja. Pri tome treba voditi računa da je folija sa svih strana dobro pričvršćena za zemlju,a ukoliko nije, ručno je ukopati u zemlju 5-7 cm.

Ukoliko na foliji fabrike nisu izbušile rupe, poslije zastiranja vrši se bušenje rupa šiljatim metalnim predmetom debljine oko 5 cm, na rastojanju u redu 20-30 cm, red od reda 35-40 cm. U ovako izbušene rupe sade se živići na uobičajen način.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Gajenje jagode u PVC tunelima – Prinos se povećava do 50%

Priprema živića JAGODE i tehnika sađenja

Njega živića jagode poslije sađenja – Za najbolje prinose slijedite ove savjete

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI