Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGajenje jagode u PVC tunelima - Prinos se povećava do 50%

Gajenje jagode u PVC tunelima – Prinos se povećava do 50%

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje jagode u polietilenskim (PVC) tunelima sastoji se u postavljanju polukružnih konstrukcija (od drveta ili metala) koje su prekrivene prozračnim bijelim polietilenskim folijama (PVC) nad redove jagode.

Tuneli od plastičnih folija koriste se radi povećanja toplote zemljišta i vazduha, konzervisanja vlage u zemljištu, sigurnije oplođenja i zametanja plodova, ranijeg kretanja vegetacije i bujnijeg porasta biljaka.

Temperatura vazduha u tunelima je veća za 6 do 12 ºC nego na otvorenom polju. Jagoda gajena u plastičnim tunelima daje veće prinose za 40 – 50 %, a zrenje plodova je ranije za 20 do 30 dana u odnosu na njivsko gajenje.

Tuneli od plastičnih folija mogu biti različite veličine: najčešće su široki 1,20 – 3,60 m, visoki 0,50 do 1,70 m, a dužina im zavisi od dužine redova.

Živići se sade u julu ili avgusu, najkasnije do polovine oktobra s podešenim rastojanjem između redova prema veličini i obliku budućeg tunela. Kod jednorodnih sorti tuneli se postavljaju u februaru, a kod mjesečarki pri kraju ljeta.

Ovaj način gajenja jagode zahtijeva uništavanje korova prije sađenja živića, jer je kasnije, u periodu plodonošenja, otežana borba protiv korovskih biljaka.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako obaviti ĐUBRENJE JAGODNJAKA

Uzgoj jagoda u PVC cijevima

Priprema živića JAGODE i tehnika sađenja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI