Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema živića JAGODE i tehnika sađenja

Priprema živića JAGODE i tehnika sađenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Živići koji se koriste za sađenje treba da potiču od selekcionisanih, autentičnih i garantovano zdravih sorti.

Moraju biti svježi i normalno razvijeni. Živići se najbolje primaju ako se odmah po vađenju iz matičnjaka ili trapa zasade na stalno mjesto. Poslije dužeg transporta živiće treba osvježiti prskanjem vodom ili im žile staviti u vodu i držati u njoj 1-3 časa, a svenule živiće 12-24 časa, pa ih tek poslije saditi.

Pred sađenje živićima treba skratiti korijenov sistem za 1/4 (srednje razvijeni) do 1/2 (jako razvijeni) i odstraniti suvo i oštećeno lišće. Korijenov sistem se potapa u biostimulatore koje možete naći u poljoprivrednim apotekama, a zatim se umače u razrijeđenu kašu od ilovače i goveđe balege.

Živići jagode sade se ručno i pomoću mašine. Kada je zemljište dobro pripremljeno, sađenje živića mašinama je znatno ekonomičnije i jeftinije od ručnog sađenja. Ručno sađenje može se preporučiti samo za manje površine i na okućnici.

Živići se sade na dubinu na kojoj su bili u matičnjaku, i to kada je zemljište umjereno vlažno, a vrijeme oblačno. Poslije sađenja živića treba obaviti navodnjavanje ili zalivanje svake biljke, da bi se stvorili što povoljniji uslovi za njihov prijem.

Sađenje jagode pomoću mašina slično je sađenju povrtarskih kultura (kupusa, kelja…). Uređaji za sađenje su vrlo jednostavni i svaka ih mehaničarska radionica može napraviti. Uređaj se vezuje za traktor koji se kreće brzinom 4-6 km/čas. Poslije sađenja potrebno je prekontrolisati kvalitet sađenja. Za desetočasovno radno vrijeme mašinom se posadi oko 25. 000  živića ili 4-5 puta više u odnosu na ručno sađenje.

Ručno sađenje može se obaviti na više načina: sadiljkom, u kanaliće i pomoću ašova ili motike.

Sađenje sadiljkom

primjenjuje se na lakom, rastresitom i umjereno vlažnom zemljištu. Uz postavljen kanap ili žicu sadiljkom se na određenom rastojanju prave rupe duboke i široke 5-7 cm i u njih se stavljaju živići. Sadiljkom se zemlja sabije uz živić, tako da se pri vućenju sa dva prsta ne može iščupati.

Tehnika sađenja jagode: 1 – pomoću motike i 2 – pomoću ašova

Sađenje u kanaliće

Uz postavljen kanap ili žicu načine se kanalići dubine 5-7 cm. Živići se stave uspravno u kanalić i oko njih se nagrne sitna, plodna i umjereno vlažna zemlja. Zemlja se sabije uz živić, da bi se istisnuo vazduh.

Sađenje pomoću ašova ili motike

Uz zategnut kanap ili žicu, na određenom rastojanju, ašovom ili motikom načine se jamice i u njih se stavljaju živići. Poslije toga sabije se zemlja uz živiće jagode.

Kada je zemljište dobro pripremljeno, jedan radnik može rućno da posadi za 10 časova 5.000 do 6.000 živića.

Dubina sađenja: A – pravilno, B – plitko i C – duboko

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Njega živića jagode poslije sađenja – Za najbolje prinose slijedite ove savjete

Evo kako da uzgajate viseće jagode

Kada je najbolje saditi jagode

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI