Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoUzgoj goveda - Zašto ne treba zatvarati štale

Uzgoj goveda – Zašto ne treba zatvarati štale

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mikroklimatski uslovi u objektima namijenjenim uzgoju stoke sve više dobijaju na značaju. Pored rase i ishrane, za uspješno bavljenje stočarstvom podjednako važan faktor su i uslovi gajenja. Nekada zanemarivan, ovaj faktor, posljednjih godina prepoznat je kao veoma bitan za ostvarivanje željenih proizvodnih rezultata.

Temperatura vazduha, kao komponenta mikroklime, najlakše je mjerljiva kategorija. Poznato je da goveda bolje podnose niske od visokih temperatura, te i na 10 stepeni ispod nule proizvodni rezultati najčešće uopšte nisu ugroženi, ukoliko im se u štalama obezbijedi suva slamnata prostirka.

Pročitajte: Značaj vitamina i minerala u pravilnoj ishrani goveda

Sa druge strane, temperature do 25 stepeni, takođe, ne predstavljaju problem za goveda dok na temperaturama od 30 i više stepeni produktivnost opada. Stoga je važno pravilno reagovati i na vrućinama obezbijediti dobru cirkulaciju vazduha u objektu kao i tretman povremenog tuširanja životinja u cilju boljeg rashlađivanja.

Pored temperature, važan je i sam kvalitet vazduha u objektu. Naime, količina kiseonika ne bi smjela da odstupa od one koja postoji u uslovima na otvorenom, a to je udio 21% u vazduhu.  U tom smislu, najveću grešku stočari prave kada zimi zatvaraju objekte u kojima se goveda nalaze, te na ovaj način dolazi do disbalansa u udjelu kiseonika u vazduhu uz povećanje ugljen dioksida.

Pročitajte: Prihrana prasadi u dojnom periodu – Kad i kako je započeti?

To utiče na ponašanje životinja koje nerado leže, odnosno češće ustaju, budući da je koncentracija ugljen dioksida, koji je teži od kiseonika, u donjim dijelovima štale najveća.

Zatvaranje objekta zimi dovodi do još jedne negativne posljedice a to je stvaranje prevelike količine vlage koja ima brojne reperkusije na zdravstveno stanje životinja. Stoge je objekte za uzgoj stoke preporučljivo stalno držati otvorenim.

Autor: PSSS, Joksić Goran dipl.ing.stočarstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI