Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzdignute leje ili direktna sadnja u zemlju – Šta je bolje?

Uzdignute leje ili direktna sadnja u zemlju – Šta je bolje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzdignute leje ili direktna sadnja u zemlju – Ukoliko razmatrate uvođenje noviteta u vašoj bašti ill započinjete novi vrt, možda se pitate da li bilo korisnije da napravite uzdignute leje ili da jednostavno sadite biljke direktno u baštensku zemlju. Kako biste riješili ovu dilemu, neophodno je da znate prednosti i mane oba načina uzgoja povrća.

Za bašte koje imaju siromašna, stjenovita ili pjeskovita zemljišta puno je koristi od uzdignutih leja. Umjesto da se troši vrijeme i novac, te ulaže dodatni napor kako bi se regenerisalo davno zapušteno tlo, značajno je jeftinije podignuti leje.

Kod bašti koje imaju zdravu zemlju bogatu hranljivim sastojcima s puno mikrobiološkog života, direktna sadnja u zemlju može da bude lakši put, jer samo treba dodati male količine đubriva između sezona.

Kao što je to slučaj sa većinom velikih poduhvata, izbor između podignutih leja i sadnje direktno u baštensku zemlju nije lak, a prije konačne odluke treba uzeti u obzir više faktora. Zato smo sastavili listu prednosti i nedostataka obe opcije kako biste mogli lakše da donesete odluku.

Pročitajte: Tople leje za početnike – Uputstva za pravljenje

Prednosti uzdignutih leja

 • Ako bašta pati zbog nekvalitetne zemlje, podizanje uzdignutih leja može da bude jednostavno rješenje, jer baštovanima omogućava priliku da stvore novo, plodno i zdravo tlo koje je odmah spremno za upotrebu. Sa druge strane, regeneracija siromašnog zemljišta može da traje godinama.
 • Izdignute leje stvaraju povišeno stanište koje se brže zagreva u proljeće, što omogućava baštovanima da ranije posiju ili rasade svoje biljke i daje im značajnu prednost u sezoni rasta biljaka.
 • Na njima mogu da se uzgajaju gotove sve vrste biljaka: povrće, voće, cvijeće, začinsko bilje, grmlje, čak i manje drveće.
 • One mogu da drže određene štetočine dalje od vaših biljaka, a takođe sprečavaju da zemlja postane previše zbijena jer se po njima ne gazi. Pored toga, uzdignute leje sijeku put štetnim mikroorganizmima da dođu do biljaka, a koji se prenose po bašti na vašoj obući.
 • Baštenski radovi na uzdignutim lejama su mnogo laški. Ovde se manje opterećuju leđa i koljena baštovana, jer je obrađivanje lakše s obzirom da su leje podignute na određenu visinu.
 • Ukoliko se dobro održavaju i malčiraju, uklanjanje korova postaje rijedak posao.
 • I na kraju: ukoliko su napravljene kako treba, uzdignute leje mogu jako lijepo estetski da izgledaju. Ivice od drveta, kamena, cigle ili nekog drugog materijala mogu da budu lijep dodatak baštenskom ambijentu, prenosi Agromedia.

Pročitajte: Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja!

Nedostaci uzdignutih leja

 • Ulaganje u uzdignute leje može da bude skup poduhvat. Ako se odlučite za visokokvalitetne drvene ili kamene okvire, to može biti prilično skupo. Za formiranje novog vrta potrebna je nabavka komposta, zemlje, malča, dodataka, mladih biljaka, baštenskog alata i još mnogo toga. Ovi proizvodi možda sami po sebi nisu skupi, ali kada se sve sabere ukupan trošak nije mali.
 • Podignute leje nisu neuništive. Vremenom će se materijali od kojih ste ih konstruisali istrošiti i biće potrebna popravka ili zamjena.
 • Ukoliko je zemlja na vašem imanju u lošem stanju i želite da je oživite, pravljenje uzdignutih leja neće pomoći da se posao završi. Na kraju ćete morati da uložite vrijeme, napor i novac u oživljavanje tla. Podignute leje pomoći će vam u sadašnjosti, ali mogu da budu uzrok odlaganja dugoročnog rješenja.
 • Za biljke s velikim korijenovim sistemom, poput voćnih vrsta, uzdignute leje nisu dovoljno duboke. One zapravo mogu da budu posebno štetne za biljke s velikim i složenim korijenjem.

  Prednost sadnje i uzgoja biljaka u baštenskoj zemlji

  • Sadnja direktno u baštensku zemlju je mnogo jeftinija od pravljenja uzdignutih leja.
  • Ovaj način omogućava više prostora za vrtlara, što je posebno korisno kada se radi na površini nepravilnog oblika.
  • Ukoliko imate bogato, zdravo i dobro drenirano zemljište, nema potrebe da prolazite kroz sve radove na podizanju uzdignutih leja, jer je sadnja direktno u zemllju mnogo lakši poduhvat. Potrebno je samo da dodajte male količine prihrane i da dodate kompost između dvije sezone razvoja biljaka.
  • Ukoliko imate nešto veću površinu, možete da koristite malu mehanizaciju i sve alate, što je nemoguće na podignutim lejama, gdje se sve radi ručno i sa određenim vrstama alata.

   Nedostaci uzgoja biljaka u baštenskoj zemlji

   • Uzgoj biljaka na tradicionalni način je teško za leđa i koljena baštovana. Ova metoda traži dosta savijanja, klečenja, pogrbljenosti, naprezanja i naginjanja. Riječ je o dosta prljavom poslu, gdje se obično nosi stara i neželjena odjeća.
   • Baštenske štetočine i bolesti se prenose zemljom, a i glodari mogu da budu mnogo veći problem, nego kod uzdignutih leja.
   • Uzgoj povrća u baštenskoj zemlji traži mnogo više vode, pa je pravilno navodnjavanje obavezna mjera, jer vlaga na većim prostorima brže odlazi.
   • Obnavljanje zemljišta na imanju može da traje godinama. Ukoliko ga treba obnoviti, uzgoj biljaka na siromašnoj zemlji može da bude jako težak i da se pretvori u noćnu moru.
   • I na kraju, prizemna bašta izgleda manje estetski atraktivna u odnosu na dobro organizovan vrt s podignutim lejama.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI