Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCvjetanje šljive je u toku, zaštita je neophodna

Cvjetanje šljive je u toku, zaštita je neophodna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvjetanje šljive je u raznim fazama, od bijelih balona do punog cvjetanja. Sada je prilika da zaštitite budući rod i koristite hemijska zaštitna sredstva, ali morate da pazite na let pčela!

Najkritičnija faza svih koštičavih voćnih vrsta, pa i šljive, je faza cvjetanja. U fazi cvjetanja dolazi do formiranja roda, sa jedne strane, ali istovremeno u toj fazi taj rod može biti znatno izgubljen, jer monilija, koja je značajna bolest koštičavih voćnih vrsta, ostvaruje zarazu baš u fazi cvjetanja. Dok su cvjetovi zatvoreni, oni su zaštićeni. Otvaranjem postaju osjetljivi, jer se zaraza ostvaruje preko centralnog dijela cvjeta – tučka, preko koga se vrši i oprašivanje.

Za zaštitu šljive od prouzrokovača sušenja cvjetova i grančica najčešće se vrše dva tretiranja.

Ponekad, zavisno od vremenskih uslova, potrebno je i dodatno, treće tretiranje. Što znači, da ukoliko želimo efikasnu zaštitu šljive od ove bolesti, faza cvjetanja mora da bude „pokrivena“ fungicidima koji djeluju na prourokovača ove bolesti.

Cvjetanje šljive

Prvo tretiranje obavlja se kada je otvoreno 10-20 % cvjetova, drugo u fazi punog cvjetanja. Ukoliko period cvjetanja šljive prati kišovito i hladno vrijeme, period cvjetanja i faza punog cvjetanja se može odužiti, pa je u tim situacijama potrebno izvršiti još jedno, treće tretiranje.

Prilikom izbora fungicida obratiti pažnju na to da efikasnost nekih fungicida koji se koriste za zaštitu od monilije zavisi od spoljašnje temperature vazduha, pa ukoliko je hladno vrijeme, prednost dati fungicidima koji u takvim vremenskim uslovima dobro deluju.

Pročitajte i: Šljivina osa napada cvjetove

Pored toga, s obzirom na to da se tretiranje vrši u fazi cvjetanja, prednost dati fungicidima koji su neotrovni za pčele, a i tretiranje pomjeriti za dio dana kada pčele nisu prisutne na cvjetovima šljive, a i cvjetovima korovskih biljaka koje su  u zasadu, a pčele ih rado posećuju.

Za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvjetova i grančica šljive mogu se koristiti sledeći fungicidi u koncentracijama po preporuci proizvođača: Signum, Chorus 50WG, Ciprodex, Kubik plus.

Prilikom primene pesticida treba se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Vesna Nišavić Veljković, dipl. inženjer poljoprivrede
PSSS Čačak

Izvor: agroinfonet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI