Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaUz ove trikove uništite najvećeg neprijatelja vašeg vrta

Uz ove trikove uništite najvećeg neprijatelja vašeg vrta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije nego krenete sa sadnjom povrća i začinskih biljaka, opljevite sav korov na svojoj gredici, pazeći pri tome da izvučete cijeli korijen.

Pljevite redovno, kako se “neprijatelj” vaše gredice ne bi razmahao. Na većim gredicama može pomoći motika. Iskusni vrtlari kažu kako se motika mora postaviti vodoravno sa zemljom kako bi se izvukao cijeli korijen. Opljeveni korov prelijte vrućom vodom.

Korova se možemo riješiti i pomoću novina. Vlažne listove stavite na korov i preko njih pospite malo zemlje. Nedostatak dnevne sunčeve svjetlosti i manjak kiseonika jednostavno će ga uništiti.

Oko biljaka možete posipati piljevinu, kompost ili staviti slamu. Na tržištu postoji i cijeli niz hemijskih proizvoda za tretiranje korova. Izbjegnite ih, jer tada sve što bude zasađeno na gredici bit će onečišćeno štetnim sastojcima. Konačno, pljevljenje prihvatite kao redovnu rekreaciju. Koristite redovito i zaštitne rukavice, jer ima i vrlo neugodnih korova koji mogu izazvati i različite vrste alergijskih reakcija. Najčešći korovi su hrapavi šćir, poljska krika, divlja loboda, rusomača, poljski slak, obični koštan ili sitna konica.

Pri rješavanju korova može pomoći i sirće, ali njegovo korištenje preporučuje se samo tamo gdje nema zasađenih drugih biljaka, naprimjer između kocki na vrtnim stazama, uz ogradu, na terasama…

(vecernji.hr)

PROČITAJTE:

Fitopatogene gljive – Uzrok uvenuća sobnih biljaka

Dva OSNOVNA elementa za ĐUBRENJE voćaka u JESEN

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI