Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCinija - Najkorisnije cvijeće u bašti, zasadite ga pored povrća

Cinija – Najkorisnije cvijeće u bašti, zasadite ga pored povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cinija – Njeni cvjetovi nalik su ivančici, posebno one sorte jednostavnih ili polupunih cvjetova. Cinije s dvostrukim ili punim cvjetovima više su nalik hrizantemama, promjer ponekad doseže i veličinu od petnaestak centimetara, što ih svejedno čini dosta čvrstim tako da se stabljike drže i bez potpore.

Ako se bavite baštovanstvom sigurno znate, a ako tek počinjete dobro je znati, da nije dovoljno zasaditi samo povrće već treba dodati i cvjetnice koje će privlačiti oprašivače i tjerati štetnike. A jedna od najboljih cvjetnica za to je cinija. U starim tradicijskim vrtovima cinija je bila neizostavan biljni element na gredicama. Pripada porodici Compositae, a njena izvorna domovina je Meksiko, što joj daje i odgovarajuće karakteristike tog podneblja. Odgovara joj potpuno sunčan položaj i zadovoljiće se umjerenim zalijevanjem.
 
Jedina joj je mana što cvjetaju samo ljeti, dakle samo tri mjeseca. Nakon što postane hladnije i vlažnije, cinija izgleda dosta neprivlačno. Mogu biti nižeg i dosta visokog rasta, a tada su pogodne kao rezano cvijeće za vazu u kojoj se dosta dugo održe, a da ne izgube svoju izvornu boju i svježinu.

 

 
Najljepše su kad se sade u grupama, a vole biti u društvu mirisne hajdučke trave i ukrasne žalfije. Kako cvjetaju različitih boja i oblika, od juna pa do prvih mrazeva, idealne su za rezano cvijeće. Dodamo li tome još da su vrlo otporne na sušu te privlače korisne insekte u baštu, pravi su izbor. Osjetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za presadnice, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

 

 
Ako ih sadite iz sjemena, kad se tlo zagrije, dovoljno je plitko rasuti sjeme po očišćenoj gredici i pokriti ga slojem komposta. Sjeme cinija je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće već za nekoliko dana. Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih ne sustignu korovi. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mjesec dana nakon sjetve biti tako velike i bujne da se o korovima više ne treba brinuti. Jedini problem koji bi se mogao pojaviti jeste težina biljke, posebno kod visokih sorti. Stoga, ako procijenite da bi se vaše cvjetnice mogle prevrnuti, diskretno ih poduprite drvenim kolcima.

 

Primjena: za uzgoj u posudi (samo niske vrste), za gredice, pogodna za rezani cvijet.
 
Napomena: S obzirom na to da cinije imaju grmolik rast, treba paziti da razmak između sadnica bude najmanje 20 cm. Sije se u kući početkom aprila, a mlade biljčice presađuju se tek sredinom ili krajem maja zavisno od vremenskih uslova.

 

Izvor: living.vecernji.hr

PROČITAJTE:

Savjeti za brži rast sobnih biljaka

Sve o prkosu i njegovom gajenju

Produžite cvjetanje hrizantema pravilnom njegom. Evo i kako!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI