Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Tehnika gajenja rotkvice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rotkvica se za ishranu se upotrebljava kao zadebljali korijen kao salata, a u nekih sorti koristi se i mlado lišće. Kao povrće nemaju ima visoku hranljivu vrijednost, ali su prijatnog, osvježavajućeg i ljutikavog ukusa koji potiče od gorušičinog ulja.

Na otvorenom polju gaji se isključivo kao predkultura ili međukultura. Sjetva se obavlja na ravnu povišinu ili u leje, odnosno višeredne pantljike sa rastojanjem redova u pantljici 10-12 cm, a između pantljika 40-50 cm.

Sije se na dubinu 1-2 cm. Za 1 ha potrebno je 15-20 kg sjemena. U toku vegetacije ne iziskuje posebnu njegu, sem navodnjavanja ukoliko nastupi period suše.

Kako sve biljke ne stižu jednovremeno, berba rotkvice se obavlja probirno. Čupaju se biljke sa dobro formiranim korijenom, operu se i povežu u vezice od 5-10 komada i tako iznose na tržište. Neblagovremeno izvađene rotkvice vrlo brzo ogrube i prozuknu, naročito pri suvom i toplom vremenu.

Prinosi zavise od sorte, roka sjetve i uslova gajenja i kreću se 8-12 t/ha.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Pročitajte još: ROTKVICA – Sjetva, djubrenje i njega

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI