Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Kako se njeguje karanfil?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Karanfil je jedan od najstarijih uzgajanih cvjetova, a njegovo ime u prevodu znači “cvijet ljubavi” ili “cvijet bogova”.

Istorija karanfila datira još od starog grčkog i rimskog doba. Hrišćani vjeruju da je prvi karanfil procvjetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima.

U XX vijeku, karanfil je postao glavni simbol Dana žena, a u zavisnosti od boja, karanfil ima razmičita značenja.

Bijeli karanfil simbolizuje čistu ljubav i sreću, svijetlo crveni karanfil je oličenje divljenja, a tamno crveni karanfil nosi simbol ljubavi i naklonosti, dok je ružičasti simbol zahvalnosti, a ljubičasti upornosti.

Pročitajte: Šta znači kada vam neko pokloni CRVENI KARANFIL – Ovaj cvijet ima posebnu simboliku, a evo koju poruku nosi!

Kako se njeguje karanfil?

Karanfil je cvijet koji ne zahtijeva pretjeranu njegu, i jednostavan je za gajenje.

Idealan je za terase pod suncem, jer voli jaku svjetlost. Najbolje uspijeva u plodnom i rastresitom zemljištu,i ne zahtjeva veliku vlažnost, osim u sušnom periodu, kada ga je potrebno zalivati više nego inače.

Ukoliko preterate sa zalivanjem, listovi karanfila će postati žuti.

Za prihranu je najbolje koristiti standardne hranljive supstrate, ili pak treset. S druge strane, tlo koje je bogato stajskim đubrivom ili azotom nije najpogodnije za razvoj karanfila, jer može dovesti do smanjenog cvjetanja.

Karanfil je takođe jako otporna biljka i na bolesti. Ipak, ako primjetite neke promjene na biljci, potrebno je liječiti ih odmah.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI