Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoUpozorenje stočarima: Zbog ovoga može da vam ugine stoka

Upozorenje stočarima: Zbog ovoga može da vam ugine stoka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod uzgoja stoke, ne smije se zanemariti značaj vode u svakodnevnom režimu ishrane. Odgovarajuće količine kvalitetne i zdravstveno ispravne vode, jednako su važne kao i dobro izbalansiran obrok, jer neposredno utiču na proizvodnju.

Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi. Vodu životinje dobijaju i kroz metabolitičke procese i to je onda takozvana metabolička voda i ona se oslobođa oksidacijom masti, ugljenih hidrata i proteina. Kod goveda potrebe dnevne metaboličke vode mogu da iznose i do tri litra, kako navode u PSSRS.

U uslovima uzgoja preživara, odnosno, u područijima siromašne vegetacije, suše i kraških terena, javljaju se i veći problemi sa napajanjem.

Pašnjaci kao značajan izvor

U brdsko – planinskim sredinama, pojilišta su uglavnom prirodne izvori i lokve vode, koje se nalaze na mjestu zemlje sa nepropusnim slojem gline. Tu stoka najčešće i uđe u vodu prilikom pojenja i na taj način je i zagađuje. Za vrijeme ljetnjih meseci i pri visokim temperaturama, često dolazi i do isušivanja ovih rezervoara vode, ali i do gubitka vegetacije.

Značajan izvor vode su pašnjaci jer su bogati sočnom, zelenom masom. Ipak, za odgovarajući uzgoj, pored zelene mase, potrebna je i dostupna svježa voda za životinje. Ako su mjesta za napajanje daleko, tada će životinje rjeđe da piju vodu, što dovodi do usporenog varenja zelene mase, osjećaj sitosti traje duže, a samim tim smanjuje se i ispaša. Sve ovo uzrokuje manji prirast kod mlađih grla.

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, za jedan litar kravama treba u prosjeku pet litara vode, odgovarajućeg kvaliteta. Ako su pojlišta blizu, stoka će se napajati onoliko koliko joj treba.

Oprezno sa suvom hranom

Suva hraniva, poput sjena, hrane bogate celulozom i proteinima, traže veće količine vode, kako bi mogle što bolje da se svare.

Takođe i vrsta životinje određuje potrebe za vodom. Grla koja imaju tečni izmet, zahtjevaju veće količine vode od onih sa suvim i već formiranim. Zatim, stoka koja je u intenzivnom uzgoju ima veće potrebe. Životinjama koje se još uvek razvijaju, nedovoljno snabdevanje može izazvati i ozbiljne poremećaje u organizmu.

Samo tijelo već sadrži od 50 do 70 odsto vode i ako izgubi samo 10 odsto od te vrijednosti, nastupiće smrt. Isto tako, ukoliko se konzumira suva hrana, smrt nastupa vrlo brzo. Bez prisustva dovoljno vode, u organizmu se ne mogu nesmetano odvijati procesi metabolizma, koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Izvor: agroklub.rs

PROČITAJTE:

Surutka u ishrani svinja umanjuje troškove

Ako gajite piliće na ovakav način prirast je zagarantovan!

Šta je kokošija kuga?

EVO GDJE STE GRIJEŠILI: Kako se pravilno muze koza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI