Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Šta je kokošija kuga?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kokošija kuga je vrlo teško zarazno oboljenje od koga, pored domaćuh životinja, oboljevaju fazani, jarebice i prepelice. Uzročnik je virus kojim se prepelice najčešće zaraze u kontaktu sa bolesnim životinjama. U fazanerije (volijere) , bolest najčešće mogu da unesu razne ptice (vrane, čavke) , a često i ljudi, koji su bili u dodiru sa bolesnim ili uginulim životinjama.

Atipična kuga živine je bolest koja pripada respiratornim bolestima živine, a prouzrokuje je virus iz grupe paramikso virusa. Ovaj virus je izrazito kontaminozan, kratakog perioda inkubacije i velike sposobnosti brzog širenja. Ima simptome slične ptičjem gripu. Živini izlazi sluzavi iscjedak na kljun, krive vrat, stoje raskrečene, ne mogu da jedu i na kraju uginu. Kao i bolest smrt nastupa brzo. Takođe, bolesna životinja smanjuje nosivost, tako da u većini slučajeva živina ne nosi jaja. Bolest je poznata već duže vrijeme i često je bila prisutna u živinarstvu bivše Jugoslavije. Slučajevi ove živinske bolesti registrovani su i u Rumuniji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Makedoniji i Turskoj. U industrijskom živinarstvu je bila rijetko prisutna ali je ipak napravila značajne štete preko direktnih gubitaka ili zabrana izvoza prenosi agroplod

Efikasan način liječenja ne postoji.
Poslije pojave bolesti treba odmah obavjestiti veterinarsku inspekciju, koja će propisati nadzor nad sprovođenjem veterinarsko – sanitarnih mjera.
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI