Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoEVO GDJE STE GRIJEŠILI: Kako se pravilno muze koza?

EVO GDJE STE GRIJEŠILI: Kako se pravilno muze koza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nerjetko se dešava da sam uzgajivač koza izazove upalu i zarazu usljed neredovne i nepotpune muže, lošijom higijenom, ali i mehaničkim oštećenjem vimena i sisa. Međutim, sve se to može popravi, a samim tim će se povećati i kvalitet mlijeka.

Kanadska inspekcija njihovog Ministarstva poljoprivrede objavila je uputstvo Nacionalnog veća za mastitis, međunarodne neprofitne profesionalne organizacije, koja promoviše istraživanja u oblasti mliječne industrije i pruža informacije vezane za zdravlje vimena, upravljanje mužom, kvalitet i sigurnost mlijeka. Prema njihovom mišljenju, dobra priprema vimena i način na koji se koze muzu mogu dosta da poboljšaju kvalitet mlijeka. Šta je prema njihovim savjetima potrebno raditi?

Odžavati visok nivo čistoće

Čiste posteljice za koze su jako bitne, a takođe pre postupka muže neophodno je oprati ruke sapunom i vodom i osušiti ih. Vime i sise je potrebno očistiti pred svaku mužu. Veoma je važno da se nakon čišćenja osuši vime, a prije nego što se započne proces muže. Ukoliko je vime mokro i prljavo, to povećava rizik od kontaminacije mlijeka sa bakterijama i povećava rizik od pojave mastitisa, što dovodi do smanjenja količine i kvaliteta mlijeka.

Proveriti vime i prvi mlaz

Vime se može vizuelno pregledati i opipati rukom, ali nikada ne treba prvi mlaz pustiti na dlan, već treba koristiti čašu koja je za tu namjenu. Ukoliko prsnete prvi mlaz na dlan možete da prenesete bakterije sa jedne koze na drugu.

Vime i sise uvjek čistite dozvoljenim sredstvima ili posebnim sanitetskim maramicama koje su samo za tu namjenu. Pranje sisa iz kante koja je ispod koze je prihvatljivo ali se stavlja akcenat da kompletno osušite vime i sise prije nego što počnete sa mužom, i to sa komadima ubrusa koje ćete bacati poslije svake koze. Naime, ako koristite sunđer i obične krpe, preko njih možete na druge koze da prenesete bakterije koje izazivaju zapaljenje vimena i sisa.

Pravilno koristiti aparat za mužu

Nakon adekvatne pripremje vimena, aparat za mužu bi trebalo da se prikači što je pre moguće. Pričvršćivanje treba obaviti oprezno kako bi se sprečio ulazak prekomernog vazduha u sistem za mužu, a koji može da ošteti krajeve sisa.

Prije uklanjanja jedinice neophodno je da se isključi vakuum. Ukoliko vadite jedinicu pod vakuumom ona može da sklizne na pod i da izazove infekciju na vimenu druge koze.

Održavati higijenu i nakon muže

Potopite sise u dezinfekciono sredstvo odmah nakon uklanjanja jedinice za mužu. Potrebno je umočiti najmanje donju trećinu svake sise. Time ćete uništiti bakterije na sisi, sprečiti da se kolonizuju u kanalu, a eleminisaćete i organizme koji već žive na ivicama sisa.

Istraživanje koje je sprovedeno kod mliječnih krava ukazuje da ovaj postupak smanjuje pojavu novih infekcija za čak 50%.

Ukoliko životinja već ima upalu mliječnih žlezda, ovaj postupak na to ne može da utiče, ali može da umanji pojavu novih infekcija koje izaziva stafilokoka, i to ona vrsta koja obično živi na koži, a izaziva infekciju kada uđe u organizam i namnoži se, posebno ako životinja ima oslabljen imuni sistem.

Dodatni savjeti: Šta ako koza odbija da se muze?

Najjednostavniji način je da joj date ono što voli – omiljenu hranu. Ako možete da joj odvratite pažnju sa nečim što će da gricka, lakše ćete je pomusti.

Tiho govorite i održavajte mirnu atmosferu. Koza koja se rita može da vam izazove frustraciju, ali pokušajte da to ne pokazujete.

Ukoliko ručno muzete, koza svojim ritanjem može, ili da prospe mlijeko iz posude ili da ugazi u nju. Zato je preporuka da  imate posebnu posudu za takvu kozu sve dok se ne navikne na mužu ili prvo nju da pomuzete, kako vam ne bi prosula mlijeko koje ste sakupili. Postoji i opcija da joj sputate zadnje noge. Nije popularno ali može da pomogne kao krajnje sredstvo.

Neke koze primjenjuju taktiku spuštanja, odnosno toliko se nisko spusti da ne možete da postavite posudu ispod nje. Ako imate u stadu takvu kozu najjednostavnije rješenje je da za nju imate plitku posudu za mužu.

Izvor: Omafra

PROČITAJTE:

Bolest i obrada papaka kod koza

Zašto je kozije mlijeko najbolji lijek?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI