Oprez: 6 biljaka iz domaćinstva koje su opasne po kućne ljubimce

Postoje biljke u domaćinstvu koje mogu biti otrovne za pse i mačke. Saznajte na vrijeme o kojim biljkama se radi i ne zaboravite da podijelite ovaj tekst da bismo upozorili i druge vlasnike pasa i mačaka

1.Difenbahija

Difenbahija je toksična i za pse i za mačke. Sadrži hemikaliju koja predstavlja prijetnju za životinje, pa ako se dio biljke proguta dolazi do iritacije jezika i usne duplje. Ova iritacija kasnije može dovesti i do pojačanog lučenja pljuvačke, poteškoća u gutanju, i povraćanja.

2.Dracena (Ženski zmaj)

Ova poznata kućna biljka je otrovna i za pse i za mačke. Sadrži saponin, hemijsko jedinjenje koji pravi probleme kućnim ljubimcima. Ako se dio biljke proguta, dolazi do povraćanja (sa i bez krvi), gubitka apetita, depresije i intenzivnog lučenja pljuvačke. Kod zaraženih mačaka se može primjetiti i proširenje zenica.

3.Slonovo uvo

Slonovo uvo sadrži sličnu hemikaliju kao i difenbahija, pa je i reakcija otrovane životinje slična: iritacija usta, otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke i povraćanje.

4.Ljiljan

Mnoge biljke iz porodice ljiljana su otrovne za mačke, a neke i za pse. Reakcije mačaka na ove biljke su povraćanje i gubitak apetita, a ako se životinji ne pruži pomoć, dolazi do otkazivanja bubrega i uginuća. Pojedine vrste ljiljana toksične su i za pse i za mačke i dolazak sa njima u kontakt izaziva teškoće u gutanju, povraćanje, iritaciju usne duplje i jezika, i pojačano lučenje pljuvačke.

5.Srcoliki filadendron

Ova vrsta filadendrona je česta u domaćinstvima, jer se lako gaji, a toksična je za pse i mačke. Srcoliki filadendron sadrži hemikaliju koja iritira usta i jezik životinje. Zaraženi ljubimac ima simptome kao što su pojačano lučenje pljuvačke, povraćanje i teškoće u gutanju.

6.Aloja

Ova kamenjarka se često gaji u kućama i stanovima, a otrovna je i za pse i za mačke zbog njenog sastojka aloina. Ova gorka supstanca žute boje može se naći u gotovo svim vrstama aloje i može prouzrokovati povraćanje, i krv u urinu životinje.

Izvor: Agromedia

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});